ΑΘΗΝΑ
10:32
|
29.02.2024
Ελπίδες για αντιμετώπιση επικίνδυνων (για την Γη) αστεροειδών γεννά η επιτυχής διαστημική αποστολή του διαστημοπλοίου της ΝΑΣΑ, DART.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα κατάφερε να παρέμβει στην πορεία ενός ουράνιου σώματος» δήλωσε απόψε η επικεφαλής ειδικού προγράμματος της NASA αντιμετώπισης αστεροειδών, Λόρι Γκλέιζ.

Λίγα λεπτά πριν ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον, είχε επίσης αναφερθεί στην επιτυχή αποστολή του διαστημικού σκάφους DART που συνετρίβη επίτηδες σαν πύραυλος, στις 26 Σεπτεμβρίου, πάνω στον αστεροειδή Δύσμορφο βγάζοντάς τον από τη φυσική τροχιά.

Ο Νέλσον τόνισε ότι η αποστολή αυτή είναι μία «δοκιμή» διάσωσης του κόσμου από αστεροειδή επειδή θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να μάθει πώς μπορεί να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή, εκτρέποντας τους αστεροειδείς από την πορεία τους.

Nasa's Dart spacecraft 'changed path of asteroid' - BBC News

Από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων, που παρουσίασε η NASA στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, φαίνεται ότι η «αποστολή αυτοκτονίας» του διαστημικού σκάφους DART, στις 26 Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο της: άλλαξε την πορεία του αστεροειδούς μέσω κινητικής ενέργειας.

Το σκάφος της αποστολής DART προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο, τον δορυφόρο ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Διδύμου. Σύμφωνα με τον Μπιλ Νέλσον, από την πρόσκρουση αυτή μειώθηκε η τροχιά του Δίμορφου κατά 32 λεπτά.

«Φανταζόμασταν κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια και τελικά έγινε πραγματικότητα, κάτι που είναι πραγματικά συγκινητικό» σχολίασε από την πλευρά του ο Τομ Στάρλτερ, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος της ΝASA που συμμετείχε ενεργά στο συγκεκριμένο πείραμα.

Το σκάφος DART κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου John Hopkins στο Μέριλαντ.

Όλη αποστολή είχε κόστος περίπου 325 εκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά το έξυπνο κινητό και το έξυπνο ρολόι, έρχεται το έξυπνο…δακτυλίδι

Το Gemini της Google τα βλέπει (σχεδόν όλα)… μαύρα

Γιατί έρχεται το ρομπότ Sophia στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Προσελήνωση διαστημικού αεροσκάφους μετά από μισό αιώνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα