ΑΘΗΝΑ
16:03
|
06.06.2023
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν πιο άμεσο κίνδυνο είναι η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και η Τυνησία, αλλά και το Τσαντ και η Ζάμπια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πενήντα τέσσερις χώρες, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή ανθρώπους, έχουν άμεση ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος τους, καθώς κινδυνεύουν να βυθιστούν σε μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για δράση, «μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα», κατήγγειλε ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNDP), προσθέτοντας ότι «η κρίση εντείνεται και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μακροχρόνια κρίση ανάπτυξης για δεκάδες χώρες».

«Σε αυτό το πλαίσιο σαφώς αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση ως διεθνής κοινότητα», είπε ο Στάινερ, προσθέτοντας ότι η απάντηση «δεν μπορεί να είναι απλώς να ζητήσουμε από τις αναπτυσσόμενες χώρες να δανειστούν περισσότερα χρήματα».

Η έκθεση του UNDP έρχεται καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα στις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον εντεινόμενο πόλεμο στην Ουκρανία που σπέρνουν τον όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση αφορά σε φτωχές, χρεωμένες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικά φαινόμενα που καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των χρεών τους ή τους στερούν κάθε πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.

Η κρίση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, επιδεινώθηκε μετά τη λήξη του μηχανισμού αναστολής αποπληρωμής του χρέους που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από τη G20 (το κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους) αποδεικνύεται εξαιρετικά αργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το χρέος των χωρών αυτών δεν σταμάτησε να αυξάνεται την προηγούμενη δεκαετία και αναμφίβολα είναι μεγαλύτερο από τους επίσημους αριθμούς.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναπτυσσόμενων οικονομιών με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, βαθμολογούνται σε «ουσιαστικό κίνδυνο», σε σύγκριση με 10 χώρες στις αρχές του 2020.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, 46 από τις 54 χώρες είχαν συνολικό δημόσιο χρέος 782 δισ. δολάρια το 2020. Δεκαεννέα από τις χώρες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, έχουν αποκλειστεί από την αγορά, δέκα περισσότερες σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ο Γκρέι Μολίνα, επικεφαλής οικονομολόγος του UNDP, είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, ότι οι ιδιώτες πιστωτές αποτελούν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο εμπόδιο για να προχωρήσουμε με την απαραίτητη αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια συμφωνία για το χρέος, καθώς πλέον οι ιδιώτες πιστωτές βλέπουν την αξία των συμμετοχών τους να βυθίζεται έως και 60%.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν πιο άμεσο κίνδυνο είναι η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και η Τυνησία, αλλά και το Τσαντ και η Ζάμπια, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των Ντεμιρτάς-Γιουκσεκντάγκ

Spiegel: Υπαρκτός ο κίνδυνος τουρκικής χρεοκοπίας

Δυστύχημα στην Καβάλα με νεκρό μοτοσικλετιστή που σφηνώθηκε σε απορριμματοφόρο

Ο φασισμός ξανακατακτά την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα