ΑΘΗΝΑ
05:55
|
19.05.2024
Η Φιλιπιννέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Μαρία Ρέσσα βρίσκεται στα δικαστήρια για υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Ρέσσα σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης της για συκοφαντική δυσφήμιση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δήλωσε ο δικηγόρος της την Τρίτη, αφού έχασε τη δικαστική της μάχη και αφού προστέθηκαν μήνες στην ποινή της.

Το εφετείο στην απόφασή του της 10ης Οκτωβρίου επικύρωσε την προηγούμενη απόφασή του που επιβεβαίωσε την καταδίκη ενός κατώτερου δικαστηρίου και πρόσθεσε οκτώ μήνες στην ποινή φυλάκισης έξι ετών. Η Ρέσσα παραμένει ελεύθερη κατά τη διαδικασία προσφυγής της.

Η Ρέσσα μαζί με τον πρώην ερευνητή και συγγραφέα του ειδησεογραφικού σάιτ Rappler, Ρεϊνάλντο Σάντος καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2020 σε μια υπόθεση συκοφαντίας στον κυβερνοχώρο, που ασκήθηκε από έναν επιχειρηματία για ένα διαδικτυακό άρθρο το 2012 από το Rappler που τον συνέδεε με παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο εκείνη την εποχή έκρινε ότι το Rappler, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που είναι γνωστός για την ερευνητική του δημοσιογραφία, δεν είχε δώσει στον επιχειρηματία την ευκαιρία να διαψεύσει τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην ιστορία του, παρά το γεγονός ότι επικοινώνησε με το Rappler ζητώντας να δώσει τη δική του θέση.

Η Ρέσσα, που έχει διπλή υπηκοότητα από τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες, είναι επικεφαλής του Rappler, το οποίο κέρδισε τη φήμη για τις σε βάθος αναφορές και τον σκληρό έλεγχο του τότε προέδρου Ροδρίγο Ντουτέρτε. Η ίδια δήλωσε ότι η υπόθεση είναι μια προσπάθεια παρενόχλησης της.

Η Ρέσσα και το Rappler έχουν δώσει πολλές νομικές μάχες, συμπεριλαμβανομένων εικαζόμενων φορολογικών παραβάσεων και παραβίασης των κανόνων ιδιοκτησίας του εξωτερικού στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

«Η συνεχιζόμενη εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού εναντίον μου και του Rappler συνεχίζεται και το νομικό σύστημα των Φιλιππίνων δεν κάνει αρκετά για να το σταματήσει», είπε η Ρέσσα σε δήλωσή της αφού έχασε την έφεσή της.

Η κατάσταση της Ρέσσα, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ το 2021, έχει αυξήσει τη διεθνή ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης στις Φιλιππίνες, που είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της Ασίας για τους δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς, μεταξύ πολλών νεκρών την περασμένη δεκαετία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα