ΑΘΗΝΑ
14:17
|
25.04.2024
Η γαλλική κυβέρνηση επικαλείται λόγους έκτακτης ανάγκης για να καταπνίξει την απεργία στην ExxonMobil και οι απεργοί απειλούνται με πρόστιμα ή φυλάκιση, εάν δε συμμορφωθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα διατάξει τους εργαζόμενους μιας δεξαμενής καυσίμων της ExxonMobil διακόψουν την απεργία τους και να επιστρέψουν άμεσα στα πόστα τους.

Η επίταξη ξεκινά από σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Γαλλίας. Η γαλλική κυβέρνηση επικαλείται λόγους έκτακτης ανάγκης για να καταπνίξει την απεργία στην ExxonMobil και οι απεργοί απειλούνται με πρόστιμα ή φυλάκιση σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν.

Η CGT από την πλευρά της, δήλωσε πως θα προσβάλει δικαστικά τις επιτάξεις, μόλις τις παραλάβει.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, έχουν παραλύσει πολλά αρκετά διυλιστήρια των πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και TotalEnergies. Οι ελλείψεις που έχουν προκληθεί διογκώνονται περαιτέρω από την υπερβάλλουσα ζήτηση που προκάλεσαν πανικόβλητοι καταναλωτές.

Τις τελευταίες μέρες, στα βενζινάδικα της χώρας σχηματίζονται ουρές. Σε ορισμένες περιοχές, έχει επιβληθεί το σύστημα του δελτίου για την αγορά καυσίμων,

Ενώ η Γαλλία αντιμετωπίζει έναν καλπάζοντα πληθωρισμό και μία πραγματική κρίση σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής, οι μεγάλες ενεργειακές της εταιρείες, όπως η Exxon και η Total, έχουν σημειώσει υπέρογκα κέρδη. προκαλώντας διάχυτη αγανάκτηση.

Τα αιτήματα για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών αυτών των εταιρειών έχουν επανειλημμένως απαντηθεί αρνητικά από την κυβέρνηση Μακρόν.

H ExxonMobil έχει προχωρήσει ως τώρα σε πολλές προσλήψεις προσωρινού προσωπικού, για να το αξιοποιήσει σε ρόλο απεργοσπάστη.

Κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε πορεία την ερχόμενη Κυριακή. Παράλληλα, η CGT έχει ζητήσει στήριξη των απεργών από εργαζόμενους σε άλλους τομείς και ενδέχεται η ανακοίνωση της επίταξης να οδηγήσει σε μια πιο γενικευμένη αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στα ορυχεία και την ενέργεια (FNME) δήλωσε στο Reuters πως εργαζόμενοι σε σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της EDF, έχουν ξεκινήσει ξανά απεργία παλεύοντας για αυξήσεις στους μισθούς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών συντήρησης σε τουλάχιστον πέντε αντιδραστήρες. Η απεργία, διευκρινίζει η εκπρόσωπος του συνδικάτου δεν έχει επιπτώσεις στους αντιδραστήρες που βρίσκονται σε λειτουργία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα