ΑΘΗΝΑ
23:22
|
08.07.2024
Ρώσοι, Ουκρανοί, Αρμένιοι μεταξύ των 8 ατόμων που συνελήφθησαν από την FSB - Η διαδρομή των εκρηκτικών μέσω τρίτων χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συλλήψεις οκτώ ατόμων, για την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Μέχρι στιγμής, πέντε Ρώσοι υπήκοοι, καθώς και τρεις Ουκρανοί και Αρμένιοι που συμμετείχαν στις προετοιμασίες για την επίθεση έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 12 συνεργοί στην προετοιμασία της επίθεσης, την οποία από την αρχή η Μόσχα χαρακτήρισε ως τρομοκρατική ενέργεια.

Τρεις Ουκρανοί, δύο Γεωργιανοί και ένας Αρμένιος υπήκοος ήταν πίσω από το σχέδιο για την μεταφορά των εκρηκτικών από τη Βουλγαρία πρώτα στη Γεωργία και μετά στην Αρμενία, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ενώ ένας ακόμα Ουκρανός πολίτης, καθώς και πέντε Ρώσοι, πλαστογράφησαν τα έγγραφα ώστε να παραληφθούν τα εκρηκτικά από μια ανύπαρκτη εταιρεία στην Κριμαία.

Ως οργανωτή της επίθεσης, η FSB αναφέρει τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλ Μπουντάνοφ.

Όπως σημειώνει η Υπηρεσία Πληροφοριών, ο εκρηκτικός μηχανισμός καμουφλαρίστηκε σε ρολά με μεμβράνη πολυαιθυλενίου, σε 22 παλέτες συνολικού βάρους 22.770 κιλών και στάλθηκε στις αρχές Αυγούστου από το λιμάνι της Οδησσού στο βουλγαρικό Ρους.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, το φορτίο εκτελωνίστηκε στον τερματικό σταθμό Τρανσαλιάνς, στο Γερεβάν και στη συνέχεια, στις 4 Οκτωβρίου, διέσχισε τα ρωσο-γεωργιανά σύνορα με φορτηγό ταξινομημένο στη Γεωργία. Στις 6 Οκτωβρίου παραδόθηκε και εκφορτώθηκε στη ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την Κριμαία.

Με τη βοήθεια ενός Ουκρανού και πέντε Ρώσων, στις 7 Οκτωβρίου, τα έγγραφα για το φορτίο άλλαξαν ξανά, με παραλήπτη μια ανύπαρκτη εταιρεία στην Κριμαία.

Την ίδια μέρα, οι παλέτες φορτώθηκαν σε φορτηγό από Ρώσο υπήκοο, ο οποίος αναχώρησε για τη Συμφερούπολη και στις 8 Οκτωβρίου το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη ενώ ταξίδευε κατά μήκος της Γέφυρας της Κριμαίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Σε απεργία προχωρούν τα αεροδρόμια λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διάσωση 283 μεταναστών-προσφύγων στη Γαύδο: Μεταφέρθηκαν σε δομή Αγιά Χανίων

Έρευνα Lancet: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι αρκετά μεγαλύτερος

Επιστήμονες: Προσοχή στις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα