ΑΘΗΝΑ
04:31
|
25.04.2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα ενισχύσουν την υποστήριξη της αστυνομίας της Αϊτής στην πάλη εναντίον των συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα ενισχύσουν την υποστήριξη της αστυνομίας της Αϊτής στην πάλη εναντίον των συμμοριών και θα επιταχύνουν την παράδοση βοήθειας σε μια χώρα που υποφέρει από ακρωτηριαστικές ελλείψεις βασικών αγαθών λόγω αποκλεισμού από συμμορίες ενός βασικού τερματικού σταθμού καυσίμων.

Οι συμμορίες της Αϊτής εμπόδισαν για ένα μήνα τη διανομή ντίζελ και βενζίνης, ακρωτηριάζοντας επιχειρήσεις και νοσοκομεία και δημιουργώντας ελλείψεις σε βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του νερού, τη στιγμή που η χώρα παλεύει με ένα νέο ξέσπασμα χολέρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δημιουργήσει μια νέα πολιτική περιορισμού της έκδοσης βίζας με στόχο όσους υποστηρίζουν τις συμμορίες και έστειλε ένα σκάφος της ακτοφυλακής για να περιπολεί στα ύδατα της Αϊτής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για την απάντηση της Ουάσιγκτον, δεν πρότειναν να στείλουν στρατεύματα στο νησιωτικό έθνος παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης της Αϊτής για μια διεθνή ένοπλη δύναμη.

«Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε και να αναπτύξουμε τις επόμενες ημέρες τη βοήθεια ασφαλείας στην Εθνική Αστυνομία της Αϊτής για να ενισχύσουμε την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις συμμορίες και να αποκαταστήσει ένα σταθερό περιβάλλον ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα επιταχύνουμε την παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Αϊτής».

Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Δυτικού Ημισφαιρίου Μπράιαν Νίκολς ταξίδεψε την Τετάρτη στο Πορτ-ο-Πρενς με μια αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει τον αντιστράτηγο Άντριου Κροφτ της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης τηλεφωνικής ενημέρωσης με δημοσιογράφους, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι ήταν «πρόωρο να μιλήσουμε μόνο για μια παρουσία ασφαλείας των ΗΠΑ» όταν ρωτήθηκε εάν η Ουάσιγκτον είχε αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων.

Οι σποραδικές λεηλασίες και οπλομαχίες μεταξύ συμμοριών και αστυνομίας γίνονται όλο και πιο συχνές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη απόγνωση. Οι διαδηλώσεις για να ζητήσουν την παραίτηση του μεταβατικού πρωθυπουργού Άριελ Χένρι έχουν κατά καιρούς μετατραπεί σε λεηλασίες.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εμφύλιες αναταραχές καθιστούν πιο δύσκολο τον περιορισμό της επιδημίας χολέρας, προσθέτοντας ότι 18 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί έως τις 9 Οκτωβρίου και εκατοντάδες πιθανά κρούσματα μελετώνται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε μια ή περισσότερες χώρες να στείλουν «μια δύναμη ταχείας δράσης» για να βοηθήσουν την αστυνομία της Αϊτής, σύμφωνα με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να προτείνει την ανάπτυξη της δύναμης από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ένας άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ενημέρωσης είπε ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είχαν σκοπό να λογοδοτήσουν όσους συνδέονται με τις συμμορίες.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι υπάρχουν συνέπειες για όσους χρηματοδοτούν και υποδαυλίζουν τη βία στην Αϊτή», είπε ο αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα