ΑΘΗΝΑ
00:49
|
27.04.2024
Η μεταχείριση των μεταναστών από τη Λετονία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την «ταχεία κινητοποίησή της» για την παροχή καταφυγίου σε περισσότερους από 35.000 Ουκρανούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Λετονίας παραβιάζουν σοβαρά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ασκώντας βία και χρησιμοποιώντας βασανιστήρια εναντίον τους, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε, σήμερα Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν από την Λευκορωσία στην Λετονία ξυλοκοπήθηκαν και ταπεινώθηκαν από τις συνοριακές αρχές, καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση, ενώ η κυβέρνηση της Λετονίας αρνείται πως αξιωματούχοι της άσκησαν αδικαιολόγητη βία και υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει στα σύνορα, αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις «παράνομες διελεύσεις».

Εδώ και πολλούς μήνες, η Λετονία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την οποία αναστέλλεται το δικαίωμα αίτησης ασύλου σε τέσσερις παραμεθόριες με την Λευκορωσία περιοχές, επικαλούμενη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει λεπτομερώς περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από Λετονούς συνοριοφύλακες, όπως αυθαίρετη κράτηση, κακομεταχείριση, ανασφαλείς και ανθυγιεινές συνθήκες, ακόμη και βασανιστήρια.

Χαρακτηριστική η περίπτωση Ιρακινού πρόσφυγα, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον απώθησαν περισσότερες από 150 φορές πίσω στην Λευκορωσία, μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Άλλοι, επίσης Ιρακινοί πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δάσος πάνω στο χιόνι, κάτω από την απειλή των άγριων ζώων που ζουν στην περιοχή των συνόρων, με τις Λετονικές αρχές να μην τους βοηθούν ούτε καν διαθέτοντάς τους ρούχα.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρατήθηκαν αυθαίρετα σε άγνωστες τοποθεσίες σε δασώδεις περιοχές των συνόρων και στη συνέχεια απωθήθηκαν πίσω στην Λευκορωσία, με πολλούς από αυτούς να έχουν αντιμετωπίσει ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ με τέιζερ, ακόμη και στα γεννητικά τους όργανα.

«Οι αρχές της Λετονίας έχουν εγκαταλείψει άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απροστάτευτους σε χαμηλές θερμοκρασίες, εγκλωβισμένους σε δάση και πρόχειρες σκηνές», δήλωσε η Eve Geddie, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τους απωθούν βίαια πίσω στη Λευκορωσία, όπου δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναζητήσουν προστασία. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των συνόρων και αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επιπρόσθετα ότι η μεταχείριση της Λετονίας προς τους μετανάστες από τη Λευκορωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την «ταχεία κινητοποίησή της» για την παροχή καταφυγίου σε περισσότερους από 35.000 Ουκρανούς μετανάστες.

Ο Kristaps Eklons, υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας, υπερασπίστηκε τα μέτρα της κυβέρνησης στα σύνορα σε γραπτή απάντηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε για να διασφαλιστεί η εσωτερική ασφάλεια του κράτους» και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι συνοριακές αρχές χρησιμοποίησαν «φυσική βία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα