ΑΘΗΝΑ
08:56
|
26.04.2024
«Πίσω» από τον προϋπολογισμό της φαίνεται να κάνει η Λιζ Τρας, ενώ η καρέκλα της «τρίζει».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας επανεξετάζει τα σχέδιά της για μείωση φόρων που προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στις αγορές και πλέον είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει μια «αναστροφή» σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως μετέδωσαν σήμερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρότι το γραφείο της ιδίας ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν άλλες μεταβολές.

Ο οικονομικός σχεδιασμός της Τρας, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά κρατικών ομολόγων, με κάποιους επενδυτές και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να της ζητούν να αντιστρέψει το σχέδιο για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων ύψους 43 δισεκ. λιρών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις μόλις στο 19%.

Η επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας υπήρξε απαραίτητη για να συγκρατηθούν τα επιτόκια.

Το Sky News επικαλέστηκε πηγές που υποστηρίζουν πως η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει πλέον ποια τμήματα από το πακέτο των μειώσεων φόρων θα καταργήσει.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη φορολογική της πολιτική για τις επιχειρήσεις, λέγοντας μόνο ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι εταιρίες.

Συζητήσεις για αποπομπή της Τρας:

Πλέον, η συζήτηση γύρω από την καταλληλότητα της Τρας ως διορισμένης (και όχι εκλεγμένης) αντικαταστάτριας του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της χώρας διεξάγεται ανοιχτά.

Στο εσωτερικό των Τόρις, η δυσαρέσκεια έναντι της Τρας είναι διάχυτη. Εφημερίδες αναφέρουν πως κάποιοι βουλευτές που ποτέ δεν ήθελαν η Τρας να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στη θέση του επικεφαλής τη θέλουν ήδη εκτός.

«Νομίζω ότι η αλλαγή της ηγεσίας θα ήταν μια καταστροφικά κακή ιδέα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά, και απολύτως πρόκειται να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε ο Τζέιμς Κλέβερλι αναφορικά με την Τρας.

Το Reuters σημειώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η αποπομπή της Τρας δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι βουλευτές μπορούν να θέσουν ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης μόνο αφότου η πρωθυπουργός συμπληρώσει ένα χρόνο στη θέση της.

Η Τρας, η 47χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών, εξελέγη τον Σεπτέμβριο σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος με τη δέσμευση να βγάλει την οικονομία από χρόνια στασιμότητας με τη μείωση των φόρων και τη μεταρρύθμιση τομέων, όπως της μετανάστευσης και της απασχόλησης.

Η στερλίνα σημείωσε σημαντική πτώση λίγο αφότου η Τρας ανέλαβε τα καθήκοντά της και ανακοίνωσε το προσχέδιο του μίνι-προϋπολογισμού. Το ενδεχόμενο απόσυρσης του προϋπολογισμού προκάλεσε ήδη τη μερική επάνοδο του νομίσματος.

«Μπορώ να δω μόνο μία έκβαση: την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του μίνι προϋπολογισμού», δήλωσε ο Πολ Γκούντμαν, αρχισυντάκτης της ConservativeHome, μιας ιστοσελίδας με σημαντική επιρροή στο κόμμα των Τόρις.

(Πληροφορίες: Reuters)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα