ΑΘΗΝΑ
09:54
|
20.04.2024
Η τράπεζα θα προβεί στην αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, «σε όποια κλίμακα χρειαστεί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη προκειμένου να εξισορροπήσει την κατάσταση στην αγορά ομολόγων της Βρετανίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα αναστείλει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα έναρξη της πώλησης ομολόγων και πως θα προβεί στην αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, «σε όποια κλίμακα χρειαστεί».

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, μια τέτοια κίνηση είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια «δυσλειτουργία» της αγοράς και να αποφευχθεί ένας «υλικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σε δήλωσή της η Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να επαναφέρει τη λειτουργία τη αγοράς και να περιορίσει τα ρίσκα μετάδοσης των επιπτώσεων των δυσλειτουργιών αυτών στις βρετανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

«Ο σκοπός αυτών των αγορών (ομολόγων) θα είναι η επαναφορά των κανονικών συνθηκών της αγοράς. Οι αγορές θα γίνει σε όποια κλίμακα κριθεί αναγκαία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Τράπεζα, καθώς και ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί μία χρηματοικονομική κρίση».

Η απόδοση του δεκαετετούς βρετανικού ομολόγου, η οποία είχε ανέλθει πάνω από το 4,5% αυτή την εβδομάδα, έπεσε μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της τράπεζας στο 4,1%, για να επανέλθει λίγο αργότερα στο 4,2%.

Η απόδοση του ίδιου ομολόγου βρισκόταν κάτω από το 3,4% μια εβδομάδα πριν. Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο της έπαιξε η ανακοίνωση του μίνι-προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών. Το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας κατά πολλά δισεκατομμύρια.

(Πληροφορίες: AFR, CNBC)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα