ΑΘΗΝΑ
20:41
|
04.05.2024
Το BBC News ανακάλυψε ότι 116 προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, από ειδικά ξενοδοχεία της Βρετανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 100 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την εξαφάνισή τους από ξενοδοχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα 14 μηνών, αποκαλύπτουν στοιχεία.

Μετά από έρευνα, το BBC News ανακάλυψε ότι 116 παιδιά εξαφανίστηκαν από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, αφού είχαν τοποθετηθεί προσωρινά σε ξενοδοχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις φοβούνται ότι τα παιδιά, μερικά μόλις 11 ετών, κινδυνεύουν να υποστούν εκμετάλλευση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε με τη σειρά του, ότι δεν είχε «καμία εναλλακτική λύση» παρά να χρησιμοποιήσει ξενοδοχεία μέχρι να βρεθούν πιο μακροπρόθεσμα καταλύματα.

Η κυβέρνηση τοποθετεί τα παιδιά που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εγκεκριμένα ξενοδοχεία από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφού τα τοπικά συμβούλια δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα για να τα φιλοξενήσει σε κατάλληλα καταλύματα.

Περίπου 1.606 παιδιά που έφτασαν μόνα τους μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022 τοποθετήθηκαν σε ξενοδοχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία.

Το Newsnight του BBC Two ανακάλυψε ότι 181 παιδιά – ηλικίας 18 ετών και κάτω – εξαφανίστηκαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της 14μηνης περιόδου που καλύπτεται από τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από αιτήματα για την Ελευθερία της Πληροφορίας. Αλλά αργότερα βρέθηκαν τα 65 παιδιά από τα 181 που ήταν ο αρχικός αριθμός των εξαφανισμένων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ECPAT UK δήλωσε ότι ο αριθμός των αγνοούμενων παιδιών είναι «σοκαριστικός» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να τα τοποθετεί σε ξενοδοχεία.

«Μπορεί αυτή τη στιγμή να εργάζονται μακριά σε ένα αγρόκτημα κάνναβης, σε ένα εργοστάσιο, σε μια οικιακή εργασία. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων εκμετάλλευσης στις οποίες θα μπορούσαν να βρίσκονται αυτοί οι νέοι» , δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλός της, Πατρίσια Ντιρ. «Μπορεί να υφίστανται εγκληματική εκμετάλλευση ή σεξουαλική εκμετάλλευση πίσω από κλειστές πόρτες».

Η Ρίσαν Τσέγκα, ηλικίας 17 ετών, η οποία έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Σουδάν στην καρότσα ενός φορτηγού και έκτοτε έλαβε άσυλο, λέει ότι φοβάται ότι μερικά από αυτά τα παιδιά που αγνοούνται μπορεί να καταλήξουν στα χέρια των διακινητών που τα έφεραν στη χώρα .

«Τους διακινητές αρέσει να χειραγωγούν τους νέους και να τους αναγκάζουν να κάνουν πράγματα όταν φτάνουν εδώ. Δεν θα το αμφισβητήσω αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο» , είπε. «Μπορεί να πουν αν πας σε αυτό το μέρος πρέπει να μας το ξεπληρώσεις πίσω, αλλιώς θα σκοτώσω τη μαμά σου ή την οικογένειά σου. Πώς θα απαντήσεις;», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι παρατηρεί μια «άνευ προηγουμένου αύξηση στις επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης».

Είπε: «Κατά μέσο όρο, τα ασυνόδευτα παιδιά που ζητούν άσυλο μεταφέρονται σε μακροχρόνια φροντίδα εντός 15 ημερών από την άφιξή τους σε ένα ξενοδοχείο, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές αρχές για να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων τοποθετήσεων και να προσφέρουμε στα δημοτικά συμβούλια 6.000 λίρες για κάθε παιδί που μπορούν να προσφέρουν στέγη.

«Κάθε παιδί που εξαφανίζεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο με την αστυνομία και τις τοπικές αρχές για να το εντοπίσουμε επειγόντως και να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλές».

Ο Σύνδεσμος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπεί συμβούλια, λέει ότι «εργάζεται ακούραστα για να βρει κατάλληλες θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά, με 597 τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες».

Αν και ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις αυξάνονται, κάλεσε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών να σταματήσει να χρησιμοποιεί ξενοδοχεία. «Τα συμβούλια εξέφρασαν ανησυχίες στην κυβέρνηση σχετικά με τις επιπτώσεις στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων σχετικά με την εξαφάνιση παιδιών», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή Επιλογής Εσωτερικών Υποθέσεων ανέφερε ότι η εξαφάνιση παιδιών μεταναστών από ξενοδοχεία ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει «άμεσα και ξεκάθαρα να επιβεβαιώσει πού βρίσκεται η ευθύνη για κάθε πτυχή της προστασίας των παιδιών που φιλοξενούνται σε καταλύματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα