ΑΘΗΝΑ
00:18
|
25.04.2024
Η επιδεινούμενη ξηρασία στην ανατολική Αφρική είναι πιθανόν να φτάσει να σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 36 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιδεινούμενη ξηρασία στην ανατολική Αφρική είναι πιθανόν να φτάσει να σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 36 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.

Τέσσερις διαδοχικές περίοδοι βροχής στην Κένυα και την Αιθιοπία υπήρξαν σχετικά άνυδρες, ενώ σε αυτές αναμένεται να προστεθεί και μια πέμπτη. Η λειψυδρία έχει οδηγήσει σε κακές σοδειές και σε άνοδο της τιμής των τροφίμων. Ένας στους έξι κατοίκους της Σομαλίας αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο ασιτίας.

Έρευνα της Oxfam έδειξε πως το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα έχει αυξηθεί από τον Μάιο, όταν υπολογιζόταν πως ένας άνθρωπος έχανε τη ζωή του από πείνα κάθε 46 δευτερόλεπτα.

Οι σομαλικές αρχές προειδοποιούν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Στον λιμό του 2011, στη Σομαλία, 260.000 άνθρωποι πέθαναν από πείνα.

Φέτος, χιλιάδες, μεταξύ των οποίων σχεδόν 900 παιδιά, έχουν ήδη πεθάνει από ασιτία και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μισό εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Η λειψυδρία έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της φετινής κατάστασης, η οποία επηρεάζεται και από τις μειωμένες αποστολές σιτηρών, λόγω της Ουκρανικής κρίσης. Οι ανθρωπιστικές δωρεές έχουν μειωθεί, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στην ανατολική Αφρική περιορίζεται και από την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαχάμπ.

«Όσο η κλιματική κρίση προχωρά ανεξέλεγκτη, ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες, χτυπούν πιο σκληρά τους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Οι χρηματοδοτήσεις του ΟΗΕ για τις ανάγκες της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, της Κένυας και του Σουδάν παρουσιάζουν ένα κενό τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα