ΑΘΗΝΑ
01:20
|
25.04.2024
Η Τρας προσπαθεί να επανακτήσει τον έλεγχο, καθώς η καταλληλότητά της για την πρωθυπουργία της χώρας αμφισβητείται ανοιχτά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέπεμψε τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησής της, Κουάζι Κουάρτενγκ. Η Τρας προσπαθεί να επανακτήσει τον έλεγχο, καθώς πλέον η καταλληλότητά της για την πρωθυπουργία της χώρας συζητιέται ανοιχτά, ακόμα και από στελέχη του ίδιου της του κόμματος.

Αν και υπερασπίστηκε την «αποστολή» της να επιτύχει μια οικονομία «χαμηλών φόρων και υψηλών μισθών», που θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, η Τρας ανακοίνωσε ότι θα αντιστρέψει την πρόταση της να παγώσει μια αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων και πως θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, παραδεχόμενη πως πλευρές του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε πήγαν «πιο μακριά και πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αγορές».

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση των αγορών. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως σήμερα θα σταματήσει την κούρσα αγοράς ομολόγων, στην οποία επιδιδόταν το τελευταίο διάστημα προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά. Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε νέο κύμα φόβων για μια νέα ελεύθερη πτώση της βρετανικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τον Κουάρτενγκ θα αντικαταστήσει ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως υπουργός υγείας και εξωτερικών. Ο Χαντ είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Τόρις μετά την παραίτηση του Τζόνσον, ωστόσο δεν τα κατάφερε να συνεχίσει μετά τον πρώτο γύρο της διαδικασίας.

Η ομάδα της Τρας φαίνεται να ευελπιστεί πως η απόλυση του Υπουργού Οικονομικών θα διασώσει τη θέση της στην ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, η έλλειψη στήριξης ακόμα και από τους ίδιους τους βουλευτές της δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της πρωθυπουργίας της.

Η αποπομπή του Κουάρτενγκ διέκοψε απότομα το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του ΔΝΤ.

“Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα”, έγραψε ο Κουάρτενγκ σε μια επιστολή προς την Τρας, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.

“Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα”, είπε.

Από πλευράς των Εργατικών, η Ρέιτσελ Ρηβς σχολίασε: «Η αλλαγή Υπουργού Οικονομικών δεν αναιρεί τη βλάβη που έχει ήδη προκληθεί. Ήταν μια κρίση που παρασκευάστηκε στην Ντάουνινγκ Στρητ. Η Λιζ Τρας και οι Συντηρητικοί συνέτριψαν την οικονομία, εκτοξεύοντας τις υποθήκες και υπέσκαψαν τη θέση της Βρετανίας στο διεθνές στερέωμα».

«Δε χρειαζόμαστε απλά μια αλλαγή υπουργού οικονομικών, χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης», προσέθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα