ΑΘΗΝΑ
16:45
|
03.05.2024
Η Μαλτέζα δημοσιογράφος που πάλευε εναντίον της διαφθοράς, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια, δολοφονήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό της το 2017.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε χρόνια μετά την αποτρόπαια δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου που πάλετε εναντίον της διαφθοράς, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια από εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν παγιδευμένος στο αυτοκίνητό της, δύο άνδρες κατηγορούμενοι βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Τα αδέρφια Αλφρεντ και Τζορτζ Ντιτζόρτζιο κατηγορούνται ότι πυροδότησαν τη συσκευή, η οποία σκότωσε την 53χρονη δημοσιογράφο έξω από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Τα δύο αδέρφια έχουν δηλώσει επανειλημμένα την αθωότητά τους.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος, ο Τζορτζ Ντιτζόρτζιο ομολόγησε το έγκλημα. Ένας δικηγόρος των αδελφών είπε επίσης ότι οι δύο άνδρες ζητούσαν χάρη σε αντάλλαγμα για να αποκαλύψουν «όλα όσα γνωρίζουμε για άλλους φόνους, βόμβες και εγκλήματα».

Το αίτημά τους για χάρη δεν έγινε δεκτό και η δικαστική επιτροπή πέντε ανδρών και τεσσάρων γυναικών έλαβε εντολή να εξετάσει μόνο όσα ακούνε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η δημοσιογράφος Καρουάνα Γκαλίτσια ήταν γνωστό όνομα στη Μάλτα για το ερευνητικό της ρεπορτάζ. Η δολοφονία έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου στο μικρότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζορτζ Ντιτζόρτζιο πυροδότησε τη θανατηφόρα βόμβα από ένα γιοτ που ήταν ελλιμενισμένο στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας, καθώς ο Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο και ένας άλλος συνεργός του, ο Βίνεντ Μουσκάτ, ενήργησαν ως παρατηρητές.

Η Καρουάνα Γκαλίτσια πέθανε ακαριαία. «Μέρη του σώματός της πετάχτηκαν έξω από το αυτοκίνητο, ενώ άλλα παρέμειναν μέσα στο φλεγόμενο όχημα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι Ντιτζόρτζιος και ο Βίνσεντ Μουσκάτ συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017 και έκτοτε βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Ο Μουσκάτ παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε μια συμφωνία του 2021 ως αντάλλαγμα για πληροφορίες και εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης χτίζεται γύρω από μαρτυρίες και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών από τον μεσάζοντα του σχεδίου δολοφονίας, Μέλβιν Θεούμα, στον οποίο δόθηκε χάρη στις προεδρικές εκλογές σε αντάλλαγμα για πληροφορίες στα τέλη του 2019.

Υποστήριξε ότι το σχέδιο δολοφονίας ανατέθηκε από τον κορυφαίο επιχειρηματία Γιόργκεν Φενεκ, ο οποίος ηγήθηκε μιας κοινοπραξίας στην οποία ανατέθηκε αμφιλεγόμενα μια κυβερνητική σύμβαση για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής το 2015.

Ο Φενεκ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2019 και επίσης περιμένει τη δίκη.

Η Καρουάνα Γκαλίτσια είχε αποκαλύψει την ύπαρξη μυστικής εταιρείας που φέρεται να είχε σκοπό να διοχετεύσει κεφάλαια σε εταιρείες εγγεγραμμένες στον Παναμά που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και τον επικεφαλής του προσωπικού της κυβέρνησης Κιθ Σεμπρί.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα χρήματα άλλαξαν χέρια.

Μια έρευνα του Reuters μετά τον θάνατό της είχε δείξει ότι η εταιρεία ανήκε στον επιχειρηματία Φένεκ.

Η σύλληψη του Φένεκ οδήγησε στην παραίτηση του Σεμπρί και του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Και οι δύο αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία της δημοσιογράφου και δεν έχουν διωχθεί ποινικά.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη για την εναρκτήρια συνεδρίαση της Παρασκευής και πολλά μέλη της οικογένειας της Καρουάνα Γκαλίτσια κάθονταν στο μπροστινό μέρος της αίθουσα. Τα αδέρφια Ντιτζόρτζιο αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη εάν καταδικαστούν.

Η πέμπτη επέτειος της δολοφονίας θα πραγματοποιηθεί με συγκέντρωση την Κυριακή στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα