ΑΘΗΝΑ
02:51
|
27.07.2024
Είναι νόμιμη η απαγόρευση, υπό προϋποθέσεις, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την νόμιμη την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε  ιδιωτική εταιρεία υπό προϋποθέσεις ενέκρινε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Στην απόφασή του αναφέρει πως η απαγόρευση είναι νόμιμη εφόσον για παράδειγμα ισχύουν αντίστοιχες απαγορεύσεις για σύμβολα (ενδυματολογικά ή άλλα) και άλλων θρησκειών.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν μια Βελγίδα υπήκοος προσέφυγε στη βελγική δικαιοσύνη όταν ιδιωτική επιχείρηση δεν της προσέφερε θέση πρακτικής άσκησης επειδή φορούσε μαντήλα, σύμβολο της ισλαμικής πίστης. Η ίδια επιχείρηση αρνήθηκε επίσης να δεχτεί την πρόταση της κοπέλας να κρατά καλυμμένο το κεφάλι της με άλλου είδους ύφασμα/καπέλο εν ώρα εργασίας.

To γαλλόφωνο εργατοδικείο Βρυξελλών, παρέπεμψε την υπόθεση στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, αποστέλλοντας προδικαστικό ερώτημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε ως εξής:

«Ο εσωτερικός κανονισμός μιας επιχείρησης, η οποία απαγορεύει την εμφανή χρήση θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή άλλων συμβόλων πίστης δε συνιστά άμεση διάκριση, εφόσον η απαγόρευση αυτή εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζομένους με τρόπο γενικό και αδιαφοροποίητο».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε, το ΔΕΕ εκτιμά επίσης ότι τα κράτη-μέλη, εφόσον το επιθυμούν και εφόσον αυτό συνάδει με το εθνικό δίκαιο, σε αντίστοιχες σταθμίσεις μεταξύ της ελευθερίας της θρησκείας ή της επιχειρηματικής ελευθερίας, μπορούν να αποφασίζουν υπέρ της πρώτης.

Πάντως, υπάρχει και άλλο νομικό προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο το ΔΕΕ και στο παρελθόν έκρινε ότι δεν συνιστά διάκριση λόγω θρησκεύματος σε βάρος εργαζομένων η απαγόρευση ισλαμικής μαντίλας σε γερμανικό ιδιωτικό νηπιαγωγείο καθώς και σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα