ΑΘΗΝΑ
00:48
|
25.02.2024
Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή η διάθεση με την τιμή τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επίπεδα κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο αναμένεται η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Οι εταιρείες εμπορίας άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους, αργά χθες το βράδυ, όταν ενημερώθηκαν από τα ΕΛΠΕ, ότι προσφέρουν έκπτωση στην τιμή έως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του έτερου διυλιστηρίου της Μotor Oil, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει την κίνηση των ΕΛΠΕ.

Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών και είναι σαφώς μειωμένη από αυτή που προέβλεπαν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, μετά το ράλι ανόδου του πετρελαίου. Πέρυσι, η τιμή διάθεσης ήταν 1,16 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στο κλείσιμο της περιόδου είχε διαμορφωθεί στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Η τροπολογία για την επιδότηση

Κατατέθηκε χθες η σχετική τροπολογία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με αυτή «Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α. που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.

Η επιδότηση με το ΦΠΑ είναι 0,25 ευρώ το λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης

Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, μέσω της οποίας θα καθορίζονται τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και η διαδικασία για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

  • Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ, από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με ΚΥΑ.
  • Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου θα προσαυξάνεται κατά 20%.
  • Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.

Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά όρια, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
– Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.
– Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν πιθανότατα από το τέλος Νοεμβρίου να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση.

Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Ημερησία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστρία: Τέσσερις γυναίκες και ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στη Βιέννη μέσα σε 24 ώρες

Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών

Γαλλία: Λήξη της απεργίας των εργαζομένων στον Πύργο του Άιφελ

Τουλάχιστον 15 νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Ναντζίνγκ της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα