ΑΘΗΝΑ
03:43
|
08.05.2024
Το Κοινοβούλιο πέρασε νόμο που θα επιτρέπει τη φυλάκιση δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για όλα όσα θεωρεί «fake news».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την Πέμπτη νόμο που πρότεινε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επιτρέπει τη φυλάκιση δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης».

Νομοθέτες από το κυβερνών Κόμμα του Ερντογάν (AKP) και τον εθνικιστή σύμμαχό του MHP, που μαζί έχουν την πλειοψηφία, ενέκριναν το νομοσχέδιο, παρόλο που βουλευτές της αντιπολίτευσης, ευρωπαϊκές χώρες και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης ζήτησαν την απόσυρσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε ότι ο ασαφής ορισμός του μέτρου της «παραπληροφόρησης» και της συνοδευτικής απειλής για φυλάκιση θα μπορούσε να έχει «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και αυξημένη αυτολογοκρισία, ιδίως ενόψει των επερχόμενων εκλογών τον Ιούνιο του 2023».

Το άρθρο 29 του νόμου εγείρει τις περισσότερες ανησυχίες σχετικά με την ελεύθερη έκφραση. Λέει ότι όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας για να «δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη» θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

Ο Ενγκίν Αλτάι, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε λίγα λεπτά πριν από την τελική ψηφοφορία ότι η χώρα ήδη ακολουθεί τους περισσότερους άλλους όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και ότι ο νόμος καθιστά «αδύνατο να κατηγοριοποιηθεί σε αυτές τις λίστες».

Ωστόσο, το AKP του Ερντογάν είπε ότι χρειάζονται νόμοι για την πάταξη της παραπληροφόρησης και των ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για να φιμώσει την αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στον Πρόεδρο για τελική έγκριση.

Το θέμα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποκτά αυξανόμενη σημασία ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το ΑΚΡ του έχει μειωθεί από την τελευταία ψηφοφορία.

Η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συμβουλεύει την εποπτική αρχή για τα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνέπειες της διάταξης του νόμου για τις φυλακές, «δηλαδή το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και την αυξημένη αυτολογοκρισία» πριν από την ψηφοφορία.

Ο νέος νόμος επιβάλλει ποινικές κυρώσεις σε όσους κρίνονται ένοχοι για διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών. Απαιτεί επίσης από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες του Διαδικτύου να παραδίδουν προσωπικά στοιχεία χρηστών που είναι ύποπτοι για «διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα