ΑΘΗΝΑ
05:14
|
29.05.2024
Εξοργισμένοι οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων, ενώ ανοίγει μεγάλος διάλογος για τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο μακελάρης που το 2018 αιματοκύλησε το Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, γλιτώνοντας τη θανατική ποινή, μια απόφαση που σόκαρε και εξόργισε πολλές οικογένειες των θυμάτων.

Μερικά μέλη της οικογένειας των θυμάτων κούνησαν το κεφάλι τους στην αίθουσα του δικαστηρίου του Φορτ Λόντερντεϊλ καθώς οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της εισαγγελίας για τη θανατική ποινή για τον Κρουζ, δράστη για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο 24χρονος Νίκολας Κρουζ, που είχε αποβληθεί απ’ το σχολείο ένα χρόνο προτού εισβάλει σε αυτό με ένα ημιαυτόματο τουφέκι και σκοτώσει συνολικά 17 ανθρώπους, δεν αντέδρασε καθόλου όταν η δικαστής Ελίζαμπεθ Σέρερ, του δικαστηρίου του Φορτ Λόντερντεϊλ, ανέγνωσε την καταδικαστική απόφαση.

Ο μακελάρης είχε ήδη δηλώσει ένοχος για 34 ποινικές κατηγορίες – 17 κατηγορίες φόνου και 17 απόπειρες ανθρωποκτονίας – τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε οι ένορκοι αποφάσιζαν μόνο την ποινή του.

Οι ένορκοι απέρριψαν την πρόταση της εισαγγελίας που για τρεις μήνες, καθ΄ όλο το διάστημα της δίκης, ζητούσε επίμονα να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αφού συνεδρίασαν μόνο επί επτά ώρες, οι ένορκοι συμφώνησαν επί των επιβαρυντικών περιστάσεων, όπως τη «στυγερή και απάνθρωπη» φύση των 17 φόνων που διέπραξε ο Κρουζ. Όμως τουλάχιστον ένας από αυτούς έκρινε ότι δεν επαρκούν αυτά τα επιβαρυντικά στοιχεία για να υπερκεράσουν τα ελαφρυντικά που προέβαλε η υπεράσπιση, κυρίως τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Κρουζ.

Χρειαζόταν ομοφωνία των ενόρκων στο σημείο αυτό ώστε να επιβληθεί η θανατική ποινή.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα σήμερα», είπε η Λόρι Αλχάντεφ, της οποίας η κόρη, η Αλίσα, σκοτώθηκε, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων. «Νιώθω αηδιασμένη», πρόσθεσε. «Αυτή θα έπρεπε να ήταν η θανατική ποινή, 100%. Δεκαεπτά άτομα δολοφονήθηκαν άγρια ​​στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Έστειλα την κόρη μου στο σχολείο και πυροβολήθηκε οκτώ φορές. Είμαι πολύ απογοητευμένη με αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να καταλάβω. Απλώς δεν καταλαβαίνω».

Επί τρεις μήνες, οι εισαγγελείς παρουσίαζαν στους ενόρκους, μέσα από μαρτυρίες καθώς και βίντεο από κινητά τηλέφωνα που τραβήχτηκαν από μαθητές εκείνη την ημέρα που τους έδειχναν να κλαίνε για βοήθεια ή να μιλούν ψιθυριστά ενώ κρύβονταν, τη φρίκη που προκάλεσε ο Κρουζ. Μάλιστα, οι ένορκοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τον τόπο της τραγωδίας. Η εισαγγελία επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι ο νεαρός είχε προσχεδιάσει το «λουτρό αίματος», βασιζόμενη σε ένα βίντεο που είχε τραβήξει ο ίδιος.

«Ας αρχίσει σήμερα η σφαγή μου. Και όλα τα τρομαγμένα παιδιά να τρέξουν να κρυφτούν», έλεγε στο βίντεο αυτό που ο εισαγγελέας Μάικλ Σατζ χαρακτήρισε «παράθυρο στην ψυχή του».

Ο συνήγορός του, από την άλλη, αποκάλυψε ότι ο νεαρός γεννήθηκε με εβρυικό αλκοολικό σύνδρομο, από μια μητέρα άστεγη, αλκοολική και τοξικομανή. Μεγάλωσε σε ένα βίαιο περιβάλλον, με μια καταθλιπτική θετή μητέρα. Και ζήτησε από τους ενόρκους να μην επιδιώξουν να τον «εκδικηθούν».

Όταν ο Κρουζ ομολόγησε την ενοχή του, ζήτησε συγγνώμη για τις δολοφονίες και είπε ότι θέλει να αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά άλλους.

Ο ακραία συντηρητικός, Ρεπουμπλικανός, κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις συμφώνησε με τις οικογένειες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του που ο Κρουζ δεν θα λάβει τη θανατική ποινή.

Η περιφερειακή δικαστής Ελίζαμπεθ Σέρερ θα εκδώσει επισήμως τις ισόβιες κάθειρξη την 1η Νοεμβρίου. Οι συγγενείς, μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους που τραυματίστηκαν Κρουζ, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στην ακρόαση της καταδίκης.

Μερικοί από τους εφήβους που επέζησαν από την οργή στο Πάρκλαντ σχημάτισαν την οργάνωση «March for Our Lives», μια οργάνωση που διεκδικεί την αλλαγή της νομοθεσίας για την ελεγχόμενη χρήση και κατοχή όπλων, όπως και την απαγόρευση των όπλων εφόδου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο υπέγραψε την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων εδώ και τρεις δεκαετίες, την οποία αποκάλεσε σπάνιο δικομματικό επίτευγμα, αν και δεν περιελάβανε απαγόρευση των όπλων επίθεσης.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ο Ντιμίτριους Μάινορ, ένας συντηρητικός ακτιβιστής και ιεροκήρυκας που διευθύνει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιδιώκει την κατάργηση της θανατικής ποινής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του δικαστηρίου.

«Η ματαιότητα της θανατικής ποινής εμφανίζεται για άλλη μια φορά σε όλη την Αμερική», έγραψε, διευρύνοντας γιατί πιστεύει ότι η δίκη της καταδίκης του Κρουζ ήταν μια δαπανηρή, επώδυνη και άσκοπη παρωδία.

«Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα· η απειλή της θανατικής ποινής δεν πέτυχε τίποτα σε αυτή την υπόθεση. Δεν βοήθησε όσους βλάπτονται από αυτό το φρικτό έγκλημα και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη διάπραξη μελλοντικών ζημιών», πρόσθεσε.

Αυτή η σφαγή είναι η πιο θανατηφόρα υπόθεση μαζικών πυροβολισμών που έχει πάει ποτέ σε δίκη στις ΗΠΑ. Εννέα άλλοι άνθρωποι στις ΗΠΑ που πυροβόλησαν θανάσιμα τουλάχιστον 17 άτομα, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τις επιθέσεις τους από αυτοκτονία ή πυρά της αστυνομίας. Ο ύποπτος για τη σφαγή 23 ατόμων το 2019 σε κατάστημα Walmart στο Τέξας περιμένει τη δίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε από καρκίνο ο Γιώργος Προβόπουλος

Πώς να μην ντυθείτε και τι να μην πάρετε μαζί σας αύριο στον τελικό της Conferance League

Δημοσκόπηση Μetron Αnalysis: Μακριά από τον στόχο η ΝΔ-Άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Conference League: Κλειστά τα σχολεία στις 29/5 στη Νέα Ιωνία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα