ΑΘΗΝΑ
09:19
|
19.04.2024
Η κινηματογράφηση θα επιτρέπεται μόνο σε τρεις τοποθεσίες στη Ντόχα, ενώ απαγορεύονται οι συνεντεύξεις σε καταλύματα και κατοικίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία που θα βρεθούν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA θα απαγορεύεται να παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους στα σπίτια τους ως μέρος των σαρωτικών δημοσιογραφικών περιορισμών στη χώρα.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όπως το BBC και το ITV, θα απαγορεύεται επίσης να κινηματογραφούν σε καταλύματα, όπως αυτά που στεγάζουν μετανάστες εργαζόμενους, σύμφωνα με τους όρους των αδειών κινηματογράφησης που εκδίδονται από την κυβέρνηση του Κατάρ. Αντ’ αυτού, θα τους επιτραπεί να κινηματογραφούν σε δημόσιους χώρους μόνο σε τρεις τοποθεσίες στη Ντόχα: τον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, την περιοχή West Bay και την περιοχή Towers.

Απαγορεύεται επίσης η λήψη βίντεο «κοντά ή μέσα» σε κυβερνητικά κτίρια, πανεπιστήμια, χώρους λατρείας και νοσοκομεία, καθώς και η καταγραφή βίντεο σε «οποιαδήποτε ιδιωτική ιδιοκτησία», ακόμη και με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Οι περιορισμοί εντάσσονται σε μια λίστα προϋποθέσεων στις οποίες καλούνται να συμφωνήσουν τα μέσα ενημέρωσης όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια κινηματογράφησης από τις αρχές του Κατάρ για να «τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο των πιο δημοφιλών τοποθεσιών σε όλη τη χώρα». Ισχύουν επίσης για τους φωτογράφους, αλλά δεν αναφέρονται ρητά σε δημοσιογράφους που δεν βιντεοσκοπούν τις συνεντεύξεις τους.

Οι κανόνες δεν απαγορεύουν αναφορές για συγκεκριμένα θέματα, αλλά η απαγόρευση στα συνεργεία να κινηματογραφούν σε ιδιωτικές περιουσίες, «συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, κατοικιών, συγκροτημάτων διαμερισμάτων, χώρων φιλοξενίας», είναι πιθανό να δυσχεράνει τη διερεύνηση καταγγελλόμενων καταχρήσεων, όπως η κακομεταχείριση μεταναστών εργαζομένων, ή τη διεξαγωγή συνεντεύξεων για θέματα που οι άνθρωποι μπορεί να είναι απρόθυμοι να συζητήσουν δημόσια, όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Οι κανόνες λένε επίσης ότι οι αιτούντες «αναγνωρίζουν και συμφωνούν» ότι δεν θα παράγουν αναφορές που μπορεί να είναι «ακατάλληλες ή προσβλητικές για τον πολιτισμό του Κατάρ, τις ισλαμικές αρχές» ή μπορεί «να προκαλέσουν εθνοτικές ή θρησκευτικές αναταραχές», ενώ οι οργανώσεις θα «θεωρηθούν υπεύθυνες για ποινική και αστική ευθύνη για οποιαδήποτε παραβίαση των προαναφερθέντων διατάξεων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων».

Η FIFA δήλωσε ότι «συνεργάζεται με την ανώτατη επιτροπή και τους σχετικούς οργανισμούς στο Κατάρ για να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας για τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν το τουρνουά, καθώς και για να διασφαλίσει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς συνεχίζουν να λειτουργούν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς».

Εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε ότι θα ήταν «σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα γυρίσματα σε ιδιωτική ιδιοκτησία σε οποιαδήποτε χώρα εξακολουθούν να υπόκεινται στην έγκριση του ιδιοκτήτη / χειριστή του ακινήτου».

Δημοσιογράφοι έχουν τεθεί στο παρελθόν υπό κράτηση στο Κατάρ για ρεπορτάζ για θέματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα από τις αρχές. Το 2015, μια ομάδα δημοσιογράφων του BBC συνελήφθη στη Ντόχα και πέρασε δύο νύχτες στη φυλακή ενώ ερευνούσε τις συνθήκες στέγασης για τους μετανάστες εργάτες. Τον περασμένο Νοέμβριο, δύο Νορβηγοί δημοσιογράφοι που ερευνούσαν τις συνθήκες για τους μετανάστες εργάτες που εργάζονταν σε χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για 36 ώρες καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα