ΑΘΗΝΑ
06:52
|
18.05.2024
«Αν μια γεωπολιτική Ευρώπη είναι η φιλοδοξία μας, τότε οι αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι κέρδος και όχι απώλεια κυριαρχίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να καταστεί κατάλληλη για την ένταξη νέων χωρών καθώς και να αποκτήσει περισσότερη στρατιωτική αυτονομία.

Μιλώντας στο συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βερολίνο, ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας για τις αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η φορολογική πολιτική. Επί του παρόντος, πολλές αποφάσεις της ΕΕ μπορούν να ληφθούν μόνο εάν όλες οι χώρες ψηφίσουν ομόφωνα.

«Ξέρω ότι έχουμε ακόμη πολλούς να πείσουμε», ανέφερε ο καγκελάριος. «Αλλά λέω επίσης ξεκάθαρα: αν μια γεωπολιτική Ευρώπη είναι η φιλοδοξία μας, τότε οι αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι κέρδος και όχι απώλεια κυριαρχίας».

«Είμαι προσηλωμένος στη διεύρυνση της ΕΕ. Το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται προς ανατολάς είναι επωφελής για όλους μας», δήλωσε ο Σολτς στο συνέδριο. «Μια ΕΕ με 27, 30, 36 κράτη, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ελεύθερους και ισότιμους πολίτες, μπορεί να ασκήσει την επιρροή της με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο», δήλωσε ο Σολτς στο συνέδριο.

Ο Σολτς υποστήριξε επίσης τη συντονισμένη προμήθεια όπλων και εξοπλισμού, τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ έως το 2025 και ένα αρχηγείο της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις.

«Στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των αμυντικών μας προσπαθειών», είπε. «Στο μέλλον, η Ευρώπη θα χρειαστεί συντονισμένη αύξηση των δυνατοτήτων… πρέπει να προωθήσουμε με αυτοπεποίθηση και από κοινού την ευρωπαϊκή άμυνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα