ΑΘΗΝΑ
23:12
|
24.04.2024
Η Ουγκάντα μάχεται με νέο ξέσπασμα του Έμπολα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καραντίνα τριών εβδομάδων έχει κηρυχτεί σε δύο συνοικίες της Ουγκάντα, καθώς η χώρα μάχεται με ξέσπασμα του Έμπολα, μεταδίδει το BBC.

Τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, οι χώροι λατρείας και οι χώροι διασκέδασης θα κλείσουν στο Μουμπέντε και στη γειτονική Κασσάντα και θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κίνηση είναι μια στροφή για τον Πρόεδρο της Ουγκάντα ​​Γιογέρι Μουσεβένι, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τέτοια μέτρα.

Αυτό το τελευταίο ξέσπασμα έχει σκοτώσει 19 άτομα μεταξύ 58 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός θανάτων και κρουσμάτων μπορεί να είναι υψηλότερος.

Το ξέσπασμα ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μουμπέντε, περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα, και παραμένει το επίκεντρο.

Ο Πρόεδρος Μουσεβένι είχε προηγουμένως αποκλείσει το lockdown, λέγοντας ότι ο Έμπολα δεν ήταν αερομεταφερόμενος ιός, επομένως δεν απαιτούσε τα ίδια μέτρα με τον Covid-19.

Όμως το Σάββατο διέκοψε κάθε κίνηση μέσα και έξω από τις περιοχές Μουμπέντε και Κασάντα για 21 ημέρες.

Τα φορτηγά θα εξακολουθούν να επιτρέπεται να εισέρχονται και να εξέρχονται από τις περιοχές, είπε, αλλά όλες οι άλλες μεταφορές θα σταματήσουν.

«Πρόκειται για προσωρινά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του Έμπολα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με τις αρχές, ώστε να τερματίσουμε αυτό το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό».

Ο πρόεδρος είχε ήδη διατάξει την αστυνομία να συλλάβει όποιον είναι ύποπτος ότι φέρει τον ιό και αρνείται να απομονωθεί.

Έχει επίσης απαγορεύσει στους παραδοσιακούς θεραπευτές να προσπαθούν να χειριστούν υποθέσεις. Σε προηγούμενα κρούσματα, οι θεραπευτές έχουν συσχετιστεί με hotspot εξάπλωσης του ιού.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος σε αυτό το ξέσπασμα ήταν ένας 24χρονος άνδρας στο Μουμπέντε. Έξι μέλη της οικογένειάς του πέθαναν επίσης.

Αργότερα έφτασε στην πρωτεύουσα Καμπάλα, με έναν θάνατο να καταγράφεται τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι η πόλη παραμένει απαλλαγμένη από ιούς, καθώς ο άνδρας που πέθανε είχε ταξιδέψει από το Μουμπέντε.

Αυτό το τελευταίο ξέσπασμα είναι του στελέχους του ιού του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο. Για το στέλεχος Ζαΐρ, το οποίο σκότωσε 11.000 ανθρώπους σε ένα ξέσπασμα στη Δυτική Αφρική από το 2013-2016, υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού.

Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ή μολυσμένο υλικό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και σε ορισμένες περιπτώσεις εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία.

Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες και ο ιός μπορεί να συσχετιστεί με άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο τύφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα