ΑΘΗΝΑ
02:08
|
13.04.2024
O ΟΗΕ δεν είναι πλέον κατάλληλος για «νέες πραγματικότητες» και η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις είναι «παραπάνω από προφανής».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα απόσπασμα του νέου βιβλίου του που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει ότι η ανάγκη μεταρρύθμισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι «περισσότερο από προφανής» αφού η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψαν τα όριά του οργανισμού.

Ο Αργεντινός ποντίφικας δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η τρέχουσα πολυμερής δομή και ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βρει «πιο ευέλικτους και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων».

«Σε καιρό πολέμου, είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη πολυμέρεια και καλύτερη πολυμέρεια», ωστόσο ο ΟΗΕ δεν είναι πλέον κατάλληλος για «νέες πραγματικότητες», πρόσθεσε σε απόσπασμα που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε για να αποτρέψει την επανάληψη της φρίκης δύο Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά παρόλο που η απειλή που αντιπροσωπεύουν αυτές οι συγκρούσεις είναι ακόμα υπαρκτή, «ο σημερινός κόσμος δεν είναι πλέον ο ίδιος», δήλωσε ο Φραγκίσκος. «Η αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων έγινε κάτι παραπάνω από προφανής μετά την πανδημία» όταν το τρέχον πολυμερές σύστημα «έδειξε όλα τα όριά του», πρόσθεσε.

Ο 85χρονος ποντίφικας κατήγγειλε την άνιση κατανομή των εμβολίων ως «κραυγαλέο παράδειγμα» του νόμου του ισχυρότερου που υπερισχύει της αλληλεγγύης και τάχθηκε υπέρ των «οργανικών μεταρρυθμίσεων» με στόχο να επιτραπεί στους διεθνείς οργανισμούς να ανακαλύψουν εκ νέου τον ουσιαστικό σκοπό τους να «υπηρετήσουν την ανθρώπινη οικογένεια», προσθέτοντας ότι οι διεθνείς θεσμοί πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της «ευρύτερης δυνατής συναίνεσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολεμικό κλίμα στο Ισραήλ-Απόψε «βρέχει» ρουκέτες της Χεζμπολάχ και ο Μπάιντεν προβλέπει ιρανική επίθεση

Ελλαδέμπορας των fake news ο Αυτιάς για τον Κασσελάκη

Ισραήλ προς Ιράν: Είμαστε έτοιμοι

ΜέΡΑ25: Βίαιη καταστολή στο Βερολίνο σε παλαιστινιακό συνέδριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα