ΑΘΗΝΑ
12:45
|
16.04.2024
Η κυβέρνηση του Μεξικού κινήθηκε το Σάββατο για να αποθαρρύνει τον σχηματισμό καραβανιών από μετανάστες από τη Βενεζουέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Μεξικού κινήθηκε το Σάββατο για να αποθαρρύνει τον σχηματισμό καραβανιών από μετανάστες από τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι όποιος το κάνει δεν θα δικαιούται να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο ενός νέου ανθρωπιστικού προγράμματος που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η Ουάσιγκτον είπε ότι θα παραχωρήσει έως και 24.000 Βενεζουελάνους ανθρωπιστική πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς, επιτρέποντας παράλληλα στους αξιωματούχους των ΗΠΑ να απελάσουν στο Μεξικό όσους συλλαμβάνονται να προσπαθούν να περάσουν παράνομα από την ξηρά.

Το σχέδιο είναι η τελευταία προσπάθεια για τον περιορισμό του αριθμού ρεκόρ παράνομων διελεύσεων στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ που τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από μία αύξηση στους Βενεζουελάνους που εισήλθαν στο Μεξικό για να προσπαθήσουν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης της μεξικανικής κυβέρνησης (INM) είπε ότι θα βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με τις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ και προειδοποίησε τους Βενεζουελάνους που σχεδιάζουν να επωφεληθούν από το σχέδιο εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μην σχηματίσουν καραβάνια.

«Είναι λοιπόν σημαντικό να σημειωθεί ότι η πορεία με καραβάνια ή το παράτυπο ταξίδι σε μεξικανικό έδαφος ακυρώνει τη διαδικασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο.

Το πρωί της Παρασκευής ένα καραβάνι πολλών εκατοντάδων κυρίως μεταναστών από τη Βενεζουέλα σχηματίστηκε στο νότιο Μεξικό, και αν και αργότερα διαλύθηκε, εκατοντάδες άλλοι ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής σε μικρότερες ομάδες με προορισμό επίσης τα σύνορα των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, αξιωματούχοι του INM με την υποστήριξη της Εθνοφρουράς διέλυσαν ομάδες μεταναστών που προσπαθούσαν να μετακινηθούν από την πολιτεία Τσιάπας στα νότια σύνορα στη γειτονική Οαχάκα, όπου οι Βενεζουελάνοι συγκεντρώνονται για να λάβουν άδειες διέλευσης, είπε πηγή του INM.

Ένας εκπρόσωπος του INM είπε ότι οι αξιωματούχοι διενεργούσαν ελέγχους ρουτίνας.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα των ΗΠΑ, οι Βενεζουελάνοι θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν έναν χορηγό στις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων. Η κυβέρνηση του Μεξικού είχε ήδη δώσει εντολή στους Βενεζουελάνους να μην προχωρήσουν στα σύνορα των ΗΠΑ πριν υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Διεθνής Σύνοδος για το Σουδάν στο Παρίσι

Ξεκαθάρισμα… διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα