ΑΘΗΝΑ
10:50
|
18.05.2024
Ένας διαδηλωτής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ανασύρθηκε στον χώρο του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ την Κυριακή και ξυλοκοπήθηκε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική αστυνομία ερευνά την επίθεση σε έναν διαδηλωτή που βιντεοσκοπήθηκε να ξυλοκοπείται από αρκετούς άντρες, αφού τον σύρανε μέσα στους χώρους του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το BBC, ένας άνδρας με μαύρο σκουφάκι και αλογοουρά μεταφέρθηκε μέσα από μια πύλη στον χώρο του προξενείου, όπου χτυπήθηκε με κλωτσιές και γροθιές από πέντε άνδρες καθώς ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος.

Ένας άνδρας με γκρίζα μαλλιά και μπλε μπερέ, γυαλιά και μαντήλι φαίνεται να αρπάζει τα μαλλιά του άντρα.

Η αστυνομία στο σημείο τελικά πέρασε την πύλη και τράβηξε τον άνδρα έξω.

Η διαμαρτυρία της Κυριακής έλαβε χώρα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται ευρέως να κερδίσει μια τρίτη ηγετική θητεία.

Αρκετά πανό διαμαρτυρίας είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα έξω από το προξενείο, ένα με το σύνθημα «Ο Παράδεισος θα καταστρέψει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» και μια καρικατούρα του Σι Τζινπίνγκ με κορώνα.

Το βίντεο του BBC έδειχνε αρκετούς άνδρες από το προξενείο, ορισμένοι φορώντας κράνη και προστατευτικά γιλέκα, να κατεβάζουν πολλά πανό και κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, άρπαξαν έναν άνδρα και τον έσυραν στον χώρο του προξενείου.

«Αξιωματικοί ήταν παρόντες και απάντησαν αμέσως για να διασκορπίσουν την κατάσταση. Οι έρευνες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή για να κατανοηθούν οι πλήρεις συνθήκες», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουέν Μπιν είπε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο τη Δευτέρα ότι δεν γνώριζε την κατάσταση, αλλά ότι οι κινεζικές αποστολές ενήργησαν σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές συμφωνίες.

«Οι πρεσβείες και τα προξενεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο τηρούσαν πάντα τους νόμους της χώρας διαμονής τους και ελπίζουμε επίσης ότι η βρετανική πλευρά θα διευκολύνει την κανονική εκτέλεση των καθηκόντων των κινεζικών πρεσβειών και προξενείων».

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά στο Πεκίνο ενόψει του συνεδρίου του κόμματος και η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα αφαίρεσε σπάνια πανό πολιτικής διαμαρτυρίας – συμπεριλαμβανομένου ενός που ζητούσε την ανατροπή του Σι – από μια υπερυψωμένη διάβαση του Πεκίνου.

Η Αλίσια Κερνς, βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και η νέα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, έγραψε στο Twitter: «Το ΚΚΚ δεν θα εισάγει στους βρετανικούς δρόμους τους ξυλοδαρμούς των διαδηλωτών και την άρνηση της ελευθερίας του λόγου. Ο Κινέζος Πρέσβης θα πρέπει να κληθεί και εάν οποιοσδήποτε αξιωματούχος έχει χτυπήσει διαδηλωτές, πρέπει να απελαθούν ή να διωχθούν».

Ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε είχε πρόσφατα μεταναστεύσει στη Βρετανία από το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με πηγές. Υπέστη κοψίματα και μώλωπες στο πρόσωπο και πήγε στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα