ΑΘΗΝΑ
22:11
|
10.05.2024
Οι «παγωμένες» αφγανικές καταθέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών - Διαβεβαιώσεις μη χρηματοδότησης ένοπλων ομάδων από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με πηγές των Ταλιμπάν που επικαλείται το Al Jazeera, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωσαν τους Ταλιμπάν πως δε θα προβούν στη χρηματοδότηση ενόπλων δυνάμεων ή άλλων μη κρατικών παραγόντων στο Αφγανιστάν.

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο πλαίσιο μιας συνάντησης μεταξύ αντιπροσώπων του Στέιτ Ντηπάρτμεντ και αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη μετά τη δολοφονία του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, διαδόχου του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα από αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα στην Καμπούλ τον Ιούλιο.

Οι Ταλιμπάν παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχα (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν.

Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις καλωσορίστηκαν από τους Ταλιμπάν, καθώς ένοπλες τατζικικές ομάδες, οι οποίες είχαν ενισχυθεί στο παρελθόν από τη δύση, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα, παρότι οι Ταλιμπάν έχουν σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να εγκολπώσουν τατζικικές και άλλες ομάδες που συνεργάζονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνάντηση, οι Ταλιμπάν εξέφρασαν την απαρέσκειά τους για την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως θα μεταφέρουν 3,5 δισ. δολάρια παγωμένων καταθέσεων σε ένα τραστ με έδρα την Ελβετία.

Τον προηγούμενο μήνα, οι Ταλιμπάν δήλωσαν πως η αμερικανική απόφαση μεταφοράς ενός μέρους των 10 δισ. δολαρίων που «πάγωσαν» τον Αύγουστο του 2021 σε κάποιο τραστ είναι «απαράδεκτη και κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών».

Η αμερικανική ανακοίνωση ανέφερε ότι τα χρήματα θα ελέγχονταν από ένα διεθνές συμβούλιο διαχειριστών, προκειμένου να καλύψουν πληρωμές χρεών και τα έξοδα για την «κοπή» νέου νομίσματος, όπως και για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Οι Ταλιμπάν ζητούν το «ξεπάγωμα» των χρημάτων και την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα, αφότου ανέλαβαν αυτοί την εξουσία. Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν, κανένα κράτος δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε πραγματιστικά τους Ταλιμπάν με σημείο αναφοράς τα αμερικανικά συμφέροντα», ανέφερε στο Al Jazeera εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα