ΑΘΗΝΑ
04:55
|
06.05.2024
«Εάν επαναληφθούν ξανά τέτοια περιστατικά και εάν παραβιαστεί το έδαφος του Αφγανιστάν, τότε η ευθύνη για τυχόν συνέπειες θα βαρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν είχε πληροφορίες ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, «εισήλθε και διαβιούσε» στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ, και προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επαναλάβουν ποτέ επίθεση σε αφγανικό έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον αλ-Ζαουαχίρι με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ενώ εκείνος στεκόταν σε μπαλκόνι στο κρησφύγετο του στην Καμπούλ την Κυριακή, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία ή τον θάνατο του Ζαουαχίρι στην Καμπούλ.

«Η κυβέρνηση και η ηγεσία δεν γνώριζαν περί όσων υποστηρίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουχάιλ Σαχίν, ο διορισμένος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στα Ηνωμένα Έθνη. «Η έρευνα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για να μάθουμε για την αλήθεια του ισχυρισμού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα κοινοποιηθούν δημόσια.

Αναφερόμενοι στην πυραυλική επίθεση, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι «εάν επαναληφθούν ξανά τέτοια περιστατικά και εάν παραβιαστεί το έδαφος του Αφγανιστάν, τότε η ευθύνη για τυχόν συνέπειες θα βαρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο θάνατός του αλ-Ζαουαχίρι στην Καμπούλ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν έλαβε καταφύγιο από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν διαβεβαιώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2020 για την απόσυρση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν θα φιλοξενούσαν άλλες μαχητικές ομάδες.

Ο Σαχίν υποστήριξε ότι το Αφγανιστάν είναι δεσμευμένο στη συμφωνία, που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν «παραβίασαν κατάφωρα» την συμφωνία φιλοξενώντας και προστατεύοντας τον Ζαουάχρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα