ΑΘΗΝΑ
04:08
|
09.05.2024
Ο ΟΗΕ έχει ήδη ενημερωθεί για τα όσα έγιναν στον Έβρο και έχει εκδώσει από χθες ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι ζητά έρευνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κάνοντας λόγο για «σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση» των 92 προσφύγων που εντοπίστηκαν την Παρασκευή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απαιτώντας την διερεύνηση του περιστατικού.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι βαθιά θορυβημένη από τις συγκλονιστικές καταγγελίες και τις εικόνες 92 ατόμων, τα οποία φέρεται να βρέθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απογυμνωμένα από τα ρούχα τους. Καταδικάζουμε αυτή την σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση και ζητούμε την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού» ανακοίνωσε η Υπηρεσία με ανάρτησή της στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι οι 92 πρόσφυγες διασώθηκαν την Παρασκευή στις όχθες του ποταμού Έβρου. Οι μετανάστες είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

Αθήνα και Άγκυρα αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με το περιστατικό, με τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, να αρνείται την εμπλοκή της χώρας του στο περιστατικό το βράδυ του Σαββάτου.

«Αφού δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, προσπαθείτε απλώς να εκθέσετε την εικόνα της δικής σας σκληρότητας σαν να το έκανε η Τουρκία» δήλωσε απαντώντας σε tweet του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα σήμερα, είναι ντροπή για τον πολιτισμό. Αναμένουμε από την Άγκυρα να ερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορά της με την ΕΕ».

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, επιδεικνύοντας σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τη στοιχειώδη ανθρώπινη συμπεριφορά».

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης είχε φιλοξενήσει τη σχετική φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, γράφοντας: «Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα