ΑΘΗΝΑ
19:48
|
18.04.2024
Προκαταρκτική έρευνα έδειξε πως οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φως ήρθαν σήμερα οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η σουηδική εφημερίδα Expressen δημοσίευσε πλάνα από τον αγωγό, με την υποβρύχια κάμερα να καταγράφει φθορές, ενώ φαίνεται ότι τουλάχιστον 50 μέτρα της γραμμής μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν καταστραφεί.

Σε συνεργασία με την Expressen, η νορβηγική εταιρείας ρομποτικής Blueye Robotics χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο drone για να κινηματογραφήσει τις ζημιές στον αγωγό, 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής θάλασσας.

Τμήματα του αγωγού είτε λείπουν είτε είναι θαμμένα στον βυθό της θάλασσας, ανέφερε η εταιρεία.

«Μόνο μια ακραία δύναμη μπορεί να λυγίσει μέταλλο τόσο παχύ με τον τρόπο που βλέπουμε», είπε ο χειριστής του drone Τροντ Λάρσεν στην Expressen.

Εντωμεταξύ, μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας έδειξε πως οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Τα ευρήματα της δανικής αστυνομίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν εκείνα των σουηδικών αρχών που διερεύνησαν επίσης τις διαρροές στους αγωγούς.

Οι γερμανικές, οι δανικές και οι σουηδικές αρχές ερευνούν το περιστατικό, αλλά οι Σουηδοί εισαγγελείς φέρεται να απέρριψαν μια κοινή έρευνα λόγω φόβου ότι θα μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Η Ρωσία ζήτησε προηγουμένως να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε έρευνες, λέγοντας ότι η ζημιά ήταν σε διεθνή ύδατα, αλλά η Δανία και η Σουηδία αρνήθηκαν.

Παραμένει άγνωστο ποιος ή τι προκάλεσε τις εκρήξεις εν μέσω υποψιών για δολιοφθορά, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί ανοιχτά τη Δύση.

Η «στοιχειώδης λογική» δείχνει ότι η καταστροφή του αγωγού δεν ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα