ΑΘΗΝΑ
06:28
|
21.05.2024
Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν την Starbucks για συκοφαντική δυσφήμιση και κατάχρηση της νομικής διαδικασίας κατά παράβαση του κρατικού νόμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας Starbucks στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ μήνυσαν τον πολυεθνικό κολοσσό, καταγγέλλοντας τον ότι προέβη σε ψευδείς κατηγορίες στοχοποιώντας συνδικαλιστές για υποτιθέμενη «εγκληματική συμπεριφορά».

Οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μήνυση στο δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας κατά των Starbucks και του διευθυντή στο κατάστημα στο Άντερσον, λίγα μίλια από το Πανεπιστήμιο Κλέμσον. Ισχυρίστηκαν ότι ο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας παρότρυνε την αστυνομία να τους κατηγορήσει για επίθεση και απαγωγή ενόσω οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν μισθολογικές αυξήσεις τον Αύγουστο.

Οι εργαζόμενοι του καταστήματος είχαν καθολική πλειοψηφία με 18-0 ψήφους στην ψηφοφορία για τη δημιουργία συνδικαλιστικής οργάνωσης τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον 240 άλλα Starbucks στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει συνδικαλιστικά όργανα τον περασμένο χρόνο καθώς η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για παράνομες εργασιακές πρακτικές σε δεκάδες τοποθεσίες.

Η εταιρεία Starbucks αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, ενώ ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι εξετάζουν την αγωγή εις βάρος της πολυεθνικής.

«Κανένας συνεργάτης των Starbucks δεν έχει υποστεί κάτι ή πρόκειται να τιμωρηθεί για την υποστήριξη ή τη συμμετοχή σε νόμιμη συνδικαλιστική δραστηριότητα – αλλά το ενδιαφέρον για ένα σωματείο δεν απαλλάσσει τους εταίρους από το να ακολουθήσουν πολιτικές και διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους συνεργάτες», ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εργαζόμενοι στο Άντερσον την 1η Αυγούστου παρουσίασαν στον διευθυντή μια επιστολή που ζητούσε αύξηση των αποδοχών. Στη συνέχεια, η εταιρεία κάλεσε ένα διευθυντικό στέλεχος της περιοχής, η οποία ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι εργαζόμενοι την εμπόδιζαν να φύγει από το κατάστημα, ισχυρίζονται οι ενάγοντες.

Το στέλεχος της εταιρείας ανέφερε το περιστατικό στις αρχές επιβολής του νόμου δύο ημέρες αργότερα, προκαλώντας μια εβδομαδιαία έρευνα που περιελάμβανε την επίσκεψη της αστυνομίας σε μερικά από τα σπίτια των εργαζομένων, σύμφωνα με τη μήνυση.

Το τοπικό γραφείο του σερίφη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν κάνει τίποτα παράνομο, είπαν οι ενάγοντες.

Η Starbucks δημοσίευσε μια δήλωση στις 8 Αυγούστου λέγοντας ότι το διευθύνον στέλεχος ένιωσε ανασφάλεια και ότι οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή με αμοιβή εν αναμονή της έρευνας.

Οι ενάγοντες στη μήνυση της Δευτέρας είπαν ότι η δήλωση υποδηλώνει ψευδώς ότι είχαν απειλήσει το διευθυντικό στέλεχος και είχαν εμπλακεί σε εγκληματική συμπεριφορά.

Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν την Starbucks για συκοφαντική δυσφήμιση και κατάχρηση της νομικής διαδικασίας κατά παράβαση του κρατικού νόμου. Ζητούν απροσδιόριστη αποζημίωση και τιμωρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα