ΑΘΗΝΑ
06:25
|
27.04.2024
Συμφωνία για εκταμίευση βοήθειας 10 εκ. δολαρίων, και θετικές εκτιμήσεις για την πιθανότητα μείωσης του χρέους της χώρας ως τα τέλη του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επισκέφθηκαν τη Σομαλία, κατέληξαν, χθες Δευτέρα σε συμφωνία που θα επιτρέψει την αποδέσμευση περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, αφού εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

«Αν και η πολιτική σταθερότητα βελτιώθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2022, η προοπτική της Σομαλίας επισκιάζεται από την παρατεταμένη ξηρασία, τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τους κινδύνους για την ασφάλεια», αναφέρει σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα η Λάουρα Χαραμίγιο, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, έπειτα από συναντήσεις με τις σομαλικές αρχές.

Η κυρία Χαραμίγιο υπογράμμισε ότι η Σομαλία κατάφερε να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και συνέχισε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις παρά τα εξωτερικά σοκ, εκπληρώνοντας έτσι τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λάβει διεθνή αρωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διατροφική ανασφάλεια στις περιοχές που πλήττονται και ειδικά σε εκείνες που ελέγχονται από την τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία παρεμποδίζει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε.

Εάν η Σομαλία συνεχίσει να σημειώνει σταθερή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο ολοκλήρωσης της παγκόσμιας διαδικασίας διαγραφής χρέους των βαριά χρεωμένων φτωχών χωρών (HIPC) μέχρι τα τέλη του 2023, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το χρέος της από 5,2 δισ., σε περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

«Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο ορόσημο», είπε, σημειώνοντας ότι θα μειώσει το χρέος της Σομαλίας σε περίπου 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από περίπου 90% τώρα.

Το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Σομαλία εξακολουθεί να χρειάζεται συνεχή και άμεση υποστήριξη από τους διεθνείς εταίρους δεδομένης της τρέχουσας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, αλλά πρέπει επίσης να εργαστεί για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας στις κλιματικές κρίσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα