ΑΘΗΝΑ
10:36
|
16.04.2024
Στο επίκεντρο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου οι υποθαλπτόμενες από τη Frontex πρακτικές επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του, το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε τη χορήγηση «απαλλαγής» στη Frontex και την έγκριση του προϋπολογισμού της, κατόπιν της κατάθεσης του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τα πεπραγμένα της Frontex κατά το παρελθόν έτος. Στο επίκεντρο του πορίσματος βρίσκονται, φυσικά, οι επαναπροωθήσεις.

Η διαδικασία χορήγησης «απαλλαγής»:

Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαδικασία με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει (ή όχι) τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα για κάθε οικονομικό έτος. Η προεργασία γίνεται από την επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία και εισηγείται στην ολομέλεια την έγκριση, αναβολή ή απόρριψη της χορήγησης απαλλαγής.

Αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει είτε να μην εγκρίνει την απαλλαγή, είτε να αναστείλει τη χορήγησή της ή να την αρνηθεί, τότε το θεσμικό όργανο ή οργανισμός οφείλει να ακολουθήσει τις συστάσεις που διατυπώνει η επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού και να επανέλθει ζητώντας εκ νέου απαλλαγή.

Οι περιπτώσεις στις οποίες το Ευρωκοινοβούλιο έχει αρνηθεί τη χορήγηση απαλλαγής είναι μετρημένες.

Το πόρισμα-κόλαφος της OLAF και η Ελλάδα:

Η έκθεση της OLAF αποτυπώνει ότι αποτελούσε κοινό μυστικό μεταξύ των αξιωματούχων της Frontex ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις, ωστόσο η διοίκηση της υπηρεσίας επέλεξε να συγκαλύψει τις καταγγελίες και να μην διερευνήσει πιθανές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, παρακάμπτοντας για το σκοπό αυτό αξιωματούχους της υπηρεσίας. Η έκθεση οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, ο οποίος τον Ιούλιο αντικαταστάθηκε από την Αΐγια Καλνάγια ως προσωρινή διευθύντρια της υπηρεσίας.

Οι πρακτικές που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, όπως η εγκατάλειψη ανθρώπων σε φουσκωτές βάρκες υπογραμμίζονται ιδιαιτέρως από το πόρισμα.

Το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 345 υπέρ και 284 κατά.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει πως η προηγούμενη ηγεσία της Frontex ήταν ενήμερη για τις ακολουθούμενες στα ελληνικά σύνορα πρακτικές, τις οποίες χρηματοδοτούσε. Επιπλέον, εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι, σύμφωνα με αναφορές, διερμηνέας που απασχολείται από τον Οργανισμό δέχθηκε επίθεση από Έλληνες συνοριοφύλακες, μαζί με τουλάχιστον 100 υπηκόους τρίτων χωρών, και στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία.

Άλλα σημεία στα οποία εστιάζει το ψήφισμα της Ευρωβουλής είναι η ανάγκη να ανασταλεί η στήριξη της Frontex στις επαναπροωθήσεις που συμβαίνουν στην Ουγγαρία και η αυτοκτονία ενός μέλους του προσωπικού της υπηρεσίας που «σχετίζεται με εικαζόμενες πρακτικές σεξουαλικής παρενόχλησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα