ΑΘΗΝΑ
10:32
|
20.04.2024
Η συριακή θυγατρική της πλήρωνε στελέχη του Ισλαμικού Κάρτους και της Αλ Νούσρα για να προστατέψουν το προσωπικό του εργοστασίου από τον εμφύλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge ομολόγησε την ενοχή της στις ΗΠΑ για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

Η εταιρεία συμφώνησε στην καταβολή προστίμου ύψους 777,8 εκατομμυρίων δολαρίων, για πληρωμές που έκανε προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου στη Συρία μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, και δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για τα γεγονότα και «αναλαμβάνει την ευθύνη για τα μεμονωμένα στελέχη που εμπλέκονται».

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του αμερικανικού δικαστηρίου η εταιρεία που άνοιξε το εργοστάσιό της στην Τζαλαμπίγια, κοντά στα τουρκικά σύνορα το 2010, κατέβαλε, μέσω της συριακής θυγατρικής της, σχεδόν 6 εκ. δολάρια, στο Ισλαμικό Κράτος και μια άλλη τρομοκρατική ομάδα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, για την προστασία του προσωπικού της.

Η Lafarge εκκένωσε τελικά το εργοστάσιο τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης και του εργοστασίου. Αλλά πριν από την αναχώρησή της, οι συμφωνίες βοήθησαν την εταιρεία να πραγματοποιήσει πωλήσεις 70,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

H αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονακό δήλωσε, χθες Τρίτη, ότι οι ενέργειες της εταιρείας «αντανακλούν το εταιρικό έγκλημα που γίνεται όλο και πιο σκοτεινό». «Οι συναλλαγές με τρομοκράτες δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη πρακτική», πρόσθεσε.

«Οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν εκατομμύρια δολάρια που το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να στρατολογήσει μέλη, να διεξάγει πόλεμο εναντίον κυβερνήσεων και βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος εισαγγελέας της ανατολικής περιφέρειας της Ν. Υόρκης όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Η Lafarge αντιμετωπίζει κατηγορίες και στη Γαλλία, για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις δραστηριότητές της στη Συρία, αλλά η αρνείται τους ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα