ΑΘΗΝΑ
07:23
|
26.04.2024
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η κρίση θα αναγκάσει, εν τέλει, την ήπειρο να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κρίση εφοδιασμού και οικονομικής προσιτότητας του φυσικού αερίου είναι στην πραγματικότητα «μακροπρόθεσμα καλή» για την Ευρώπη, δήλωσε στο CNBC, την Τρίτη, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η κρίση θα αναγκάσει, εν τέλει, την ήπειρο να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού «οι άνθρωποι δε θα θέλουν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες «είναι ελάχιστα αισιόδοξοι για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνει η μετάβαση [στις ανανεώσιμες πηγές]», αν και παραδέχθηκε την ανάγκη να βρεθούν «μη ρωσικές πηγές υδρογονανθράκων».

Την ίδια μέρα, ο Γκέιτς, που συμβαίνει να είναι και ιδρυτής του ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων με γνώμονα το κλίμα Breakthrough Energy Ventures, δημοσίευσε στο ιστολόγιό του ένα δοκίμιο υπό τον τίτλο «State of the Energy Transition». Εκεί, αναφερόμενος στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο Γκέιτς σημείωσε ότι ο απώτερος στόχος που είναι ο περιορισμός των εκπομπών «από τους 51 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στο μηδέν» θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι αν και δεν θα ήταν σωστό να «αποτραβηχτούν όλα τα κεφάλαια από τους τομείς ορυκτών καυσίμων», επειδή «έτσι πηγαίνουν οι άνθρωποι στη δουλειά σήμερα και αποφεύγουν να παγώσουν μέχρι θανάτου τον χειμώνα», δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις αγορές ότι θα κινηθούν από μόνες τους προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρειάζεται ένα «σχέδιο» «για να επιταχυνθεί η διαδικασία», ανέφερε.

Περιγράφοντας το σχέδιό του, ο Γκέιτς είπε πως θα πρέπει να εφευρεθούν νέες τεχνολογίες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και να κατανεμηθούν με «δίκαιο» τρόπο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις όπως αυτές γύρω από την «επιστήμη των καλλιεργειών», στην οποία έχει επενδύσει ο Γκέιτς και η εταιρεία του, Breakthrough Energy Ventures.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε πρόσφατα να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, «προκειμένου να προετοιμαστεί για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού με αέριο από τη Ρωσία».

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Γερμανίας αποκάλυψε ότι η χώρα είχε χρησιμοποιήσει 14,5% περισσότερο αέριο αυτό τον Σεπτέμβριο από τον μέσο όρο της πενταετίας, προειδοποιώντας ότι οι ελλείψεις θα είναι βέβαιες, εάν οι Γερμανοί δεν περιορίσουν την κατανάλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα