ΑΘΗΝΑ
18:47
|
18.04.2024
Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας πρότεινε αλλαγές στους αντιτρομοκρατικούς νόμους της χώρας μετά τις ένοπλες επιθέσεις εξτρεμιστών το 2021 και το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας πρότεινε την Τετάρτη αλλαγές στους αντιτρομοκρατικούς νόμους της χώρας για να προβλέπονται περισσότεροι περιορισμοί σε άτομα που πιστεύεται ότι σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι αλλαγές στον νόμο περί εντολών ελέγχου και στον νόμο για την καταστολή της τρομοκρατίας ακολουθούν την εισαγωγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας το 2021 μετά την επίθεση με μαχαίρι σε πολλά άτομα σε σούπερ μάρκετ του Ώκλαντ από έναν άνδρα με γνωστές εξτρεμιστικές απόψεις.

«Αν και κανένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να εμποδίσει έναν τρομοκράτη με κίνητρο να πραγματοποιήσει μια επίθεση, αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη, τη διατάραξη και τον περιορισμό της ικανότητάς τους να το κάνουν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κίρι Άλεν.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την επέκταση των κριτηρίων για το ποιος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κοινότητα, την αύξηση της ευελιξίας σχετικά με το εάν κάποιος υπό εντολή ελέγχου έχει αποκρύψει την ταυτότητά του και καθιστά πιο δύσκολο για όσους κατηγοριοποιούνται να αφαιρέσουν τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτης».

Μετά την επίθεση με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο το 2021, η κυβέρνηση αναζήτησε μια αναθεώρηση στη νομοθεσία ώστε να αποτρέψει μια παρόμοια επίθεση. Ο άνδρας, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία, εμπνεύστηκε από την μαχητική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους και παρακολουθούνταν συνεχώς από το προσωπικό ασφαλείας μετά την προηγούμενη αποφυλάκισή του.

Ήταν η δεύτερη εξτρεμιστική επίθεση στη χώρα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη σφαγή πολιτών σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς τον Μάρτιο του 2019, όπου ένας νεοναζί σκότωσε 51 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία πρέπει τώρα να περάσουν από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να οριστικοποιηθούν πριν από τον Μάρτιο του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Κρατικά υποκινούμενες οι εκρήξεις στους Nord Stream, λένε οι ασφαλιστικές

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα