ΑΘΗΝΑ
08:10
|
16.05.2024
Θύμα χρήσης όπλου τέιζερ από αστυνομικούς έπεσε χτες βράδυ νεαρός μετανάστης στη γερμανική πόλη Ντόρτμουντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

΄Ενας νεαρός μετανάστης έχασε χτες βράδυ τη  ζωή του από το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (taser)  ενός αστυνομικού στο πλαίσιο καταδίωξης στην πολη Ντόρτμουντ της Γερμανίας.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό φονικής αστυνομικής βίας στην ίδια πόλη από τον περασμένο Αύγουστο με παρόμοιο τρόπο.

Ο νεαρός φέρεται πως αρχικά κάλεσε την αστυνομία σε βοήθεια και μετά άρχισε να ξεσπά με οργή πάνω σε παρακείμενα αυτοκίνητα και διερχόμενους διαβάτες. Οι αστυνομικοί τον έπιασαν χρησιμοποιώντας πάνω του όπλο τύπου τέιζερ. Ο νεαρός κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με την αστυνομία ειδικευμένοι διασώστες ξεκίνησαν τη διαδικασία τεχνητής αναπνοής δίχως αποτέλεσμα. Ο νεαρός πέθανε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο μετανάστη μετά από εκείνον ενός 16χρονου Αφρικανού στις 8 Αυγούστου στην ίδια πόλη και πάλι μετά από χρήση όπλου τέιζερ.

Ο νεαρός είχε κατηγορηθεί πως ήταν οπλισμένος με μαχαίρι αλλά δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρο εάν με αυτό απείλησε τους αστυνομικούς ή το χρησιμοποίησε ποτέ σε βάρος τους.

Πώς λειτουργούν τα όπλα τέιζερ

Το όπλο taser εκτοξεύει δύο μικρά «βέλη» που μπορούν να χτυπήσουν τον ύποπτο σε απόσταση μέχρι και 10 μέτρα. Λειτουργεί με τη διάδοση ενός ηλεκτρικού φορτίου υψηλής τάσης και χαμηλής συχνότητας, το οποίο επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις μυών, καθιστώντας το άτομο προσωρινά ανίκανο να κινηθεί ή και να μιλήσει.

Μολονότι στόχος της χρήσης αυτού του όπλου είναι η ακινητοποίηση ενός ατόμου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανάτων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έπειτα από χρήση taser από αστυνομικές δυνάμεις, έχουν υπάρξει θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή ύστερα από μια κατάσταση ηρεμίας. Τέτοιου είδους θάνατοι έχουν αποδοθεί σε «ντελίριο», κατάσταση που χαρακτηρίζει την επιθετική συμπεριφορά, τον γρήγορο καρδιακό παλμό και επιβαρυντικούς παράγοντες σχετιζόμενους με ψυχική νόσο, φάρμακα ή ναρκωτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μενίδι: Νεκρή στη μέση του δρόμου με καρφωμένο μαχαίρι στην κοιλιά

Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων – μεταναστών

Σουηδία: Συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης από Εβραίους ακτιβιστές

Νέα Καληδονία: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης λόγω των ταραχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα