ΑΘΗΝΑ
14:53
|
18.04.2024
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με την Eurostat, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφθασε στο 9,9% για την Ευρωζώνη από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,9% από 10,1% που ήταν τον Αύγουστο. 

Για την Ελλάδα, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ εκτιμά ότι ο ΕνΔΤΚ τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 12,1% από το 11,2%, στο οποίο βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα. 

Όπως επισημαίνει η Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Μάλτα (7,4%) και τη Φινλανδία (8,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), τη Λιθουανία (22,5%) και τη Λετονία (22,0%). 

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι.

Τον Σεπτέμβριο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είχε η ενέργεια (+4,19%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,47%), τις υπηρεσίες (+1,80%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,47%).

Μεγάλος ασθενής το Ηνωμένο Βασίλειο:

Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε υψηλό 40 ετών.

Η αύξηση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτείνει την πίεση που υφίσταται η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τρας «θα δώσει προτεραιότητα στο να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει ευρύτερη οικονομική σταθερότητα».

Προς λήψη μέτρων η ΕΕ:

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εκταμίευση βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και για «την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσουν το πακέτο στήριξης και τις εξελίξεις Ουκρανία.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την εβδομάδα της αλήθειας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, παρουσίασε ένα πλάνο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους ενέργειας. Τα μέτρα ελάφρυνσης περιλαμβάνουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και φόρο στα έκτακτα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα