ΑΘΗΝΑ
14:03
|
06.05.2024
Η Σάννα Ιρσχάντ Ματού, βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ από το Κασμίρ κατήγγειλε ότι την εμπόδισαν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ από το αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σάννα Ιρσχάντ Ματού, βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ από το υπό ινδικού ελέγχου Κασμίρ κατήγγειλε ότι εμποδίστηκε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ από τις μεταναστευτικές αρχές στο αεροδρόμιο του Δελχί. Η Ινδή δημοσιογράφος βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ για την κάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού και ήταν καθ’ οδόν για να παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου της.

Η κυρία Ματού είπε ότι τη σταμάτησαν «παρά το γεγονός ότι είχε έγκυρη βίζα και εισιτήριο». Η ινδική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση σχετικά με το γιατί προέβη σε αυτήν την απαγόρευση εξόδου. Το πρακτορείο ειδήσεων PTI, επικαλούμενο αξιωματούχους της αστυνομίας στο Τζαμού και Κασμίρ, μετέδωσε ότι το όνομα της Ματού συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων που απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η δημοσιογράφος είπε ότι αυτό ήταν το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε τέσσερις μήνες. Η δημοσιογράφος δήλωσε στο BBC ότι ρώτησε τους αξιωματούχους γιατί δεν της επετράπη να ταξιδέψει, αλλά δεν της δόθηκε λόγος.

Η ίδια ανέφερε ότι αισθάνεται «πληγωμένη» που δεν είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην τελετή, περιγράφοντας το βραβείο Πούλιτζερ ως «όνειρο για κάθε δημοσιογράφο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποτρέπουν την Σάννα Ιρσχάντ Ματού να μεταβεί σε μια άλλη χώρα, καθώς τον Ιούλιο του 2022 τη σταμάτησαν στο αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση για το Παρίσι. Η ίδια ανέφερε πως μέχρι τέλους δεν της δόθηκε καμία εξήγηση, με τις αρχές να περιορίζονται στην διευκρίνιση ότι δεν της επιτρέπεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Αρκετοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να φύγουν ή να εισέλθουν στη χώρα φέτος.

Τον Μάρτιο, η δημοσιογράφος Ράνα Αγιούμπ- η οποία γράφει για την Washington Post – σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Βομβάης όταν επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για το Ηνωμένο Βασίλειο για να εκφωνήσει μια ομιλία στο Διεθνές Κέντρο Δημοσιογράφων. Στην κυρία Αγιούμπ επιτράπηκε να ταξιδέψει λίγες μέρες αργότερα αφού κέρδισε την έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί και πήρε άδεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα