ΑΘΗΝΑ
21:59
|
27.04.2024
Τα πρώτα που ακρίβυναν είναι το καλαμπόκι και το στάρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αβεβαιότητα για το εάν θα παραταθεί ή όχι η συμφωνία ΟΗΕ και Τουρκίας με Ρωσία και Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων προκάλεσε νέα αύξηση στην τιμή ορισμένων τροφίμων, όπως το στάρι και το καλαμπόκι.

Η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), ζήτησε σήμερα την παράτασή της για να αποφευχθεί νέο κύμα αυξήσεων και να διατηρηθούν τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία.

«Σε μια συγκυρία όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο εμπόριο, τα σήματα σημαίνουν πολλά» δήλωσε η Γκρίνσπαν, προσθέτοντας:

«Όταν δεν υπάρχει σαφήνεια, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, και η κερδοσκοπία και η συσσώρευση κυριαρχούν».

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «απέκτησε εύρος» και η ουκρανική λιμενική δραστηριότητα αυξήθηκε με αποτέλεσμα «μεγάλα φορτία σιτηρών να φθάσουν στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε γραπτή δήλωση της Γκρίνσπαν, διεκρινίζοντας ότι επειδή η συμφωνία λήγει σε ένα μήνα, η αβεβαιότητα αυξάνει τις τιμές πρώτων υλών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με τη Ρωσία, που διαμαρτύρεται ότι δεν δικαιώνεται από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν από τη Μόσχα και το Κίεβο στις 22 Ιουλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Η πρώτη συμφωνία της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας επιτρέπει για 120 ημέρες τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών που παρέμεναν εγκλωβισμένα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο κείμενο έχει στόχο να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Δύσης στη Ρωσία.

Στις συνομιλίες με τον ΟΗΕ «υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας όσον αφορά την εφαρμογή της ρωσικής πλευράς της συμφωνίας, καθώς συνεχίζουμε να συναντάμε προβλήματα με τη ζωτικής σημασίας υλικοτεχνική υποστήριξη. Τα πλοία μας δεν γίνονται δεκτά στα ευρωπαϊκά λιμάνια εξαιτίας των κυρώσεων» δήλωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, σε ενημέρωση του Τύπου. Και κατέληξε:
«Δεν θα έλεγα ότι σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο κατά τις τελευταίες αυτές διαβουλεύσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα