ΑΘΗΝΑ
04:35
|
26.06.2024
«Όποιος δεν συμφωνεί δεν μπορεί να είναι μέρος της κυβέρνησης — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση», τόνισε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, με την Τζόρτζια Μελόνι, να αναζητά την ισορροπία συσχετισμών με τους δεξιούς εταίρους της Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μια δήλωση χθες το βράδυ έρχεται να ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά τις προθέσεις της κατά τα άλλα «αντισυστημικής» ιταλικής ακροδεξιάς.

Η επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), η οποία αναμένεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας, έριξε το γάντι στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επαναλαμβάνοντας πως η νέα της κυβέρνηση θα είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και πλήρως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωσή της ήρθε αφότου ο δεξιός σύμμαχός της, επικεφαλής της Forza Italia και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστήριξε ότι η παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 από την Ουκρανία δεν άφησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλη επιλογή από το να «εφεύρει μια ειδική επιχείρηση» για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης «αξιοπρεπών, λογικών ανθρώπων» στο Κίεβο.

Πρόσθεσε, δε, ότι η δυτική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Ζελένσκι σημαίνει ότι «ο πόλεμος, αντί να είναι μια επιχείρηση δύο εβδομάδων, έγινε πόλεμος 200 χρόνων».

Σε μια αυστηρά διατυπωμένη δήλωση, η Μελόνι που έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας και των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, τόνισε ότι οποιοδήποτε κόμμα διαφωνεί με τη γραμμή της για την εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν μπορεί να ενταχθεί στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται, εάν όλα πάνα καλά, να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ιταλία είναι πλήρως, και με το κεφάλι ψηλά, μέρος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», είπε. «Όποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο δεν μπορεί να είναι μέρος της κυβέρνησης — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση». «Με εμάς στην κυβέρνηση, δεν θα δείτε ποτέ μια Ιταλία αδύναμο κρίκο της Δύσης», πρόσθεσε.

Οι απόψεις στους Forza Italia, πάντως, δεν μοιάζουν να είναι καθόλου συμπαγείς, καθώς ο Αντόνιο Ταγιάνι, ένας άλλος σημαντικός ηγέτης του κόμματος, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ως επόμενο υπουργό Εξωτερικών, αποστασιοποιήθηκε άμεσα από τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μέσω Twitter, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ταγιάνι επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Forza Italia στους Ουκρανούς, επαινώντας τους ως «ήρωες που δεν τα παρατάνε μπροστά στη φρίκη του πολέμου». «Οι πράξεις τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα μείνουν για πάντα γραμμένες στην ιστορία» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Πάντα υποστηρίζαμε την ελευθερία και καταδικάζαμε τη ρωσική εισβολή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Διάγγελμα του Προέδρου της Κένυας μετά την έκρηξη βίας απέναντι στη βαριά φορολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα