ΑΘΗΝΑ
08:31
|
23.05.2024
Το εμβληματικό έργο "Going to the Match" δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's για το ποσό των 7,8 εκατομμυρίων λιρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πίνακας του σπουδαίου εικαστικού Laurence Stephen Lowry που περιγράφεται ως «εμβληματικό αριστούργημα» πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι του ποσού-ρεκόρ των 7,8 εκατομμυρίων λιρών.

Το “Going To The Match” απεικονίζει ένα πολυσύχναστο πλήθος οπαδών ποδοσφαίρου συγκεντρωμένου στο πρώην γήπεδο της Bolton Wanderers.

Ο πίνακας είχε δοθεί ως δανεικός στην γκαλερί “The Lowry” στο Σάλφορντ από το Players Foundation. Αλλά το Players Foundation είπε ότι λόγω οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να πουλήσει τον πίνακα του 1953, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να χαθεί από τη δημόσια προβολή.

Ο αγοραστής έχει επιβεβαιωθεί ως το κέντρο τεχνών “The Lowry”, εξασφαλίζοντας έτσι το μέλλον του στη γκαλερί.

Ήταν μεταξύ μιας σειράς έργων ζωγραφικής που κυκλοφόρησαν νωρίτερα στον οίκο Christie’s και πουλήθηκαν σε τιμή 6,6 εκατομμυρίων λιρών με πρόσθετο ασφάλιστρο αγοραστή το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων λιρών.

Το συνολικό ποσό είναι μια νέα τιμή ρεκόρ για ένα έργο του Lowry που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Η πώληση ήταν προηγουμένως αντικείμενο διαμάχης, με τον δήμαρχο του Σάλφορντ Πολ Ντένετ να επιμένει ότι κάθε νέος ιδιοκτήτης πρέπει να το διατηρεί σε «ελεύθερη πρόσβαση» .

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Lowry, Τζούλια Φόσετ, είπε ότι η αγορά έγινε δυνατή «χάρη σε ένα απίστευτα γενναιόδωρο δώρο από το The Law Family Charitable Foundation».

Και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να το φέρουμε στο Σάλφορντ, όπου μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει επισκέπτες στις γκαλερί Andrew and Zoë Law στο The Lowry».

Ο Άντριου Λο, ο οποίος ίδρυσε το The Law Family Charitable Foundation με τη σύζυγό του Zoe, και έχει κάνει δωρεές στη γκαλερί Lowry όλα αυτά τα χρόνια, είπε ότι το ζευγάρι ήταν «ευχαριστημένο» που διευκόλυνε την αγορά.

Και πρόσθεσε: «Αυτός ο πίνακας του LS Lowry ανήκει στο Σάλφορντ σε κοινή θέα, κοντά στη γενέτειρά του, όπου εκπαιδεύτηκε και όπου έζησε ο εικαστικός».

Ο κ. Ντένετ, ο οποίος έγραψε σε εξέχουσες τοπικές προσωπικότητες και ηγέτες επιχειρήσεων ζητώντας βοήθεια για την αγορά του έργου, είπε: «Χαίρομαι που η εκστρατεία μας για τη διάσωση αυτού του κρίσιμου και σημαντικού πίνακα οδήγησε με επιτυχία στο να τον εξασφαλίσει ο Λόουρι απόψε.

«Πιστεύαμε κατηγορηματικά ότι το “Going to the Match” πρέπει να παραμείνει σε κοινή θέα.

Ο Lowry, ο οποίος πέθανε το 1976, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Σαλφορντ και το έργο του συνδέεται στενά με την πόλη.

Το “Going To The Match” είναι ένα από τα πολλά ποδοσφαιρικά θέματα που ζωγράφισε ο Lowry, ο οποίος πάντα ενδιαφερόταν έντονα για τον αθλητισμό.

Πολλοί από τους πίνακες του έχουν είτε άμεσους είτε φανταστικούς δεσμούς με το Burnden Park, το τότε σπίτι των Bolton Wanderers, το οποίο απείχε μόνο λίγα μίλια από το σημείο που ζούσε ο καλλιτέχνης.

Ο συγκεκριμένος πίνακας κέρδισε το πρώτο βραβείο σε μια έκθεση το 1953, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την The Football Association, και δημοπρατήθηκε για τελευταία φορά το 1999, όταν αποκτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση για περίπου 2 εκατομμύρια λίρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Μετάβαση στη Νέα Καληδονία για διάλογο εν μέσω ταραχών

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις

Μεταβατική η περίοδος για το ναυτιλιακό οικοσύστημα λέει η Μελίνα Τραυλού

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα