ΑΘΗΝΑ
06:54
|
06.05.2024
Διώκεται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», γιατί υποστήριξε την Ozgur Gundem, μια φιλοκουρδική εφημερίδα της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για μια ακόμα φορά, αναβλήθηκε, χθες Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, η δίκη του εκπροσώπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, Ερόλ Οντέρογλου, για την 1η Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης που κατήγγειλε σχέσεις μεταξύ ενός ενόρκου και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

«Θεωρούμε σημαντικό να έχουμε ένα καθαρό, τουλάχιστον κατ΄ επίφαση, σώμα ενόρκων, σε μια χώρα όπου η πολιτική παρεμβαίνει ξεκάθαρα στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο δημοσιογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά τη συνεδρίαση, αναφερόμενος στις διασυνδέσεις ενός εκ των ενόρκων με το κυβερνητικό κόμμα.

Ο Οντέρογλου διώκεται μαζί με άλλα δύο άτομα για «τρομοκρατική προπαγάνδα», κατηγορία που επισύρει ποινή τουλάχιστον 14 ετών κάθειρξης, γιατί υποστήριξε την Ozgur Gundem, μια φιλοκουρδική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, την οποία έκλεισαν οι αρχές το 2016 κατά τη διάρκεια του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν.

Τον Μάιο του 2016, ο Οντέρογλου και άλλες προσωπικότητες της χώρας, εξέχοντες δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχαν αναλάβει διαδοχικά, συμβολικά, την αρχισυνταξία της κουρδικής εφημερίδας. Τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν τότε χρησίμευσαν ως βάση για τη δίωξη για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι περισσότεροι από τους 31 συμμετέχοντες στην εκστρατεία συνελήφθησαν προσωρινά. Το ίδιο και ο Ερόλ Οντέρογλου, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για δέκα ημέρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Άλλοι, όπως η συγγραφέας Άσλο Ερντογάν και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν, φυλακίστηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, κυρίως ως αποτέλεσμα της διεθνούς δημόσιας πίεσης.

Από τους 31 κατηγορούμενους εκείνη την εποχή, μόνο ο Οντερόγλου, ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν εξακολουθούν να διώκονται. Όλοι οι άλλοι είτε αθωώθηκαν είτε εξέτισαν τις ποινές τους.

Ύστερα από μια πρώτη δίκη, που διήρκησε τρία και πλέον χρόνια, ο αντιπρόσωπος των RSF στη χώρα και οι συγκατηγορούμενοί του αθωώθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Η απόφαση αυτή ωστόσο ακυρώθηκε το 2020 από το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης και η δίκη πρόκειται να επαναληφθεί όταν λυθεί το ζήτημα του ενόρκου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα