ΑΘΗΝΑ
10:59
|
26.04.2024
Στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονταν διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν εργασίες συγκέντρωσης πληροφοριών για δύο βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ υποστηρίζει πως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο πήρε μεταξύ άλλων πολύ ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν το Ιράν και την Κίνα.

Ορισμένα από αυτά τα έγγραφα περιλαμβάνονταν σε 13.000 σελίδες που εντόπισε το FBI τον Αύγουστο, στην έρευνα που πραγματοποίησε στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Από αυτά, 103 έγγραφα ήταν διαβαθμισμένα ως απόρρητα και άλλα 18 άκρως απόρρητα.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Washington Post, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην έρευνα, στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονταν διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν εργασίες συγκέντρωσης πληροφοριών για την Κίνα και τουλάχιστον ένα από αυτά περιέγραφε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα έγγραφα αυτά θεωρούνται ότι είναι από τα πιο «ευαίσθητα» που βρήκε το FBI.

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτά θα ενείχε πολλούς κινδύνους. Θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να διατρέξουν κίνδυνο τα πρόσωπα που βοήθησαν τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και να διακυβευτούν οι προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο παίρνοντας μαζί του κυβερνητικά αρχεία, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021.

Εξετάζεται επίσης αν ο Τραμπ ή μέλη της ομάδας του παρεμπόδισαν τη δικαιοσύνη όταν το FBI έστειλε πράκτορες να ψάξουν το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να λείπουν και άλλα έγγραφα.

Στις 14 Νοεμβρίου καλείται να καταθέσει ο Τραμπ

Απόψε πάντως η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπρσώπων που ερευνά τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο κάλεσε τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως στις 14 Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη ανακοινώνεται λίγες ώρες μετά την επιβολή ποινής τετράμηνης κάθειρξης και προστίμου ίσου με 6.400 δολάρια στον πρώην στρατηγιστή του Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, για περιφρόνηση του κογκρέσου επειδή αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή που ερευνά τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα