ΑΘΗΝΑ
06:25
|
27.04.2024
Το πανάκριβο αμερικανικό LNG θυμήθηκε απόψε ο Μακρόν, ενάμιση μήνα πριν το επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ ανάγκασε απόψε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αφήσει κατά μέρους τη «διπλωματική γλώσσα» και να αρχίσει τις «μπηχτές» προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού σχετικά με το πανάκριβο αμερικανικό  LNG που υποχρεώνονται να αγοράζουν όσες χώρες συμμετέχουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Κατηγόρησε έτσι ευθέως τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και σταθμά» τονίζοντας πως δεν μπορεί η Ευρώπη να πληρώνει το μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για χάρη ελκυστικότητας, πράγμα που σέβομαι, αλλά δημιουργούν διπλά κριτήρια με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό τους και πώληση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τιμές-ρεκόρ» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ.

Πρόσθεσε δε πως «οι ΗΠΑ επιτρέπουν κρατική βοήθεια έως και 80% σε ορισμένους τομείς ενώ εδώ είναι απαγορευμένο». «’Εχετε δύο μέτρα και σταθμά και αυτό επηρεάζει την «ειλικρίνεια» στο διατλαντικό εμπόριο» τόνισε ο Μακρόν.

Στη συνέχεια ο Μακρόν έριξε «φαρμακερό» σχόλιο και για τη Νορβηγία τονίζοντας πως μαζί με τις ΗΠΑ «βγάζουν πραγματικά υπερκέρδη» και επωφελούνται «από έναν γεωπολιτικό πόλεμο»…

Μένει πάντως να αποδειχθεί εάν τα αποψινά «πυρά» του Γάλλου Προέδρου ήταν «προειδοποιητικά» καθώς αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις αρχές Δεκέμβρη, αφού βεβαίως συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, νωρίτερα, στα μέσα Νοέμβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 χωρών (G-20).

Απόψε δε αναχώρησε για τις ΗΠΑ και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά που προετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν τον Δεκέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα