ΑΘΗΝΑ
02:21
|
20.04.2024
Αν η ουκρανική κρίση διαρκέσει ακόμα έναν χρόνο, η Ευρώπη δεν θα αντέξει, εκτίμησε ο Σέρβος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν υπάρξει απειλή για τους πολίτες της και την ύπαρξη της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Δεν είπα ότι δεν θα το κάναμε ποτέ», είπε ο Σέρβος πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Prva, «επαναλαμβάνω κάθε φορά ότι όσο δεν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της Σερβίας και τους πολίτες της, θα συνεχίσουμε να τηρούμε την ανεξάρτητη πολιτική μας και την πολιτική που υιοθετήσαμε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Αν δω και καταλάβω ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υπαρξιακή απειλή, τότε θα απευθυνθώ στους πολίτες της Σερβίας και θα τους πω ότι πρέπει να το κάνουμε», είπε.

«Με ρωτάτε αν έχει έρθει αυτή η στιγμή, νομίζω ότι δεν έχει έρθει. Είμαι περήφανος που εδώ και 240 ημέρες ακολουθούμε μια ανεξάρτητη πολιτική», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «δεν ψάχνει δικαιολογία για να επιβάλει κυρώσεις» και ότι μπορεί «να βρει πέντε εκατομμύρια λόγους» να μην το κάνει.

«Αναζητώ μια ηθική και νομικά αδιαμφισβήτητη θέση για τη χώρα που αγαπώ περισσότερο και ηγούμαι με επιλογή των πολιτών της», είπε ο Βούτσιτς.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς είπε, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Σερβία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει πως η χώρα θα σημειώσει πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία αν καταδικάζει τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας την διεθνή γεωπολιτική κατάσταση, ο Σέρβος πρόεδρος, προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια περίοδο μακρόχρονων συγκρούσεων, κρίσης και πολιτικής αναταραχής.

«Αντιμετωπίζουμε μακροχρόνιες συγκρούσεις, τρομερές κρίσεις, αλλαγές κυβερνήσεων, τρομερή αστάθεια παντού. Οι Ουκρανοί παίρνουν τα πιο σύγχρονα και προηγμένα όπλα – εκτός από τα υπερηχητικά: η Ρωσία κυριαρχεί εκεί, ενώ τα υπόλοιπα κυριαρχούνται από τη Δύση – και αυτό θα μας φέρει σε μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση, έως ότου κάποιος καταλάβει, και κάποιος πρέπει να το καταλάβει, ότι είναι απαραίτητο να γίνουν συνομιλίες. Αλλά μέχρι τότε, μέχρι να συμφωνήσει κάποιος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περάσει πολύς χρόνος και τα προβλήματα θα μεγαλώνουν», ανέφερε.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Σέρβος ηγέτης πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να λύσει αυτός το πρόβλημα. «Ας αποφασίσουν αυτοί που το δημιούργησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνοντας προηγούμενες τοποθετήσεις του ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι για την Ευρώπη ο χειρότερος μετά το 1945, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποίησε, τέλος, ότι η Ευρώπη δεν θα αντέξει την κρίση, εάν η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας διαρκέσει έναν ακόμη χρόνο. «Οι χώρες», είπε, «θα αντιμετωπίσουν διακοπές ρεύματος λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα