ΑΘΗΝΑ
09:35
|
26.04.2024
Αποχή από τη διδασκαλία για δύο μέρες ξεκινούν την Κυριακή εκπαιδευτικοί στο Ιράν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους μαθητών από τις δυνάμεις καταστολής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διήμερη «λευκή απεργία» ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, οι εκπαιδευτικοί στο Ιράν.

Η κινητοποίηση δεν γίνεται για μισθολογικά ή εργασιακά αιτήματα αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φονική βία που ασκείται από τις δυνάμεις καταστολής κατά μαθητών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ήθους» επειδή δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα.

Πρόσφατο γνωστό παράδειγμα μίας τέτοιας περίπτωση είναι η 16χρονη μαθήτρια Άσρα Παναχί από το γυμνάσιο θηλέων Σαχίντ στο Αρνταμπίλ που πέθανε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της στις 13 Οκτωβρίου από αστυνομικούς γιατί δεν ήθελε να τραγουδήσει εμβατήριο που εξυμνεί τον Σιίτη ανώτατο ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, το «Συντονιστικό Συμβούλιο Σωματείων Εκπαιδευτικών» κήρυξε την Πέμπτη την διήμερη «λευκή απεργία» για την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί θα μεταβούν κανονικά στα σχολεία όπου διδάσκουν αλλά θα απέχουν από τη διδασκαλία.

«Γνωρίζουμε καλά ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας καθώς και αστυνομική με πολιτική αμφίεση έχουν εισβάλει στα σχολεία και σε εκπαιδευτικά κέντρα. Στη διάρκεια αυτής της συστηματικής καταστολής, πήραν δίχως έλεος τις ζωές ενός αριθμού μαθητών και παιδιών. Από τη Νίκα (Σαχκραραμί) και την Σαρίνα (Ισμαιλζαντέχ) ως την Αμπολφάζλ (Αντινεζαντέχ) και την Άσρα Παναχί» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συντονιστικού των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας τις συλλήψεις ενός μεγάλου αριθμού δασκάλων και καθηγητών από αστυνομικούς.

«Οι κυβερνώντες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δάσκαλοι στο Ιράν δεν ανέχονται αυτές τις ωμότητες και την τυραννία και τους ισχυρισμούς. Δηλώνουμε πως είμαστε με το πλευρό του λαού, και πως αυτές οι σφαίρες και τα πέλετ που ρίχνεται στον κόσμο βάζουν στο στόχαστρο και τις δικές μας ζωές και ψυχές» κατέληξε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ σήμερα η νορβηγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ιράν Ανθρώπινα Δικαιώματα» (HRANΑ) ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Ιράν στις 17 Σεπτέμβρη ως σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 244 άτομα και συνελήφθησαν 12.500 άλλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα