ΑΘΗΝΑ
06:51
|
28.04.2024
Η περίπτωση της Ουκρανίας άνοιξε την όρεξη της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και του Μασκ για «ανοικτό» Ίντερνετ και στο Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη χρήση της δορυφορικής παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου στο Ιράν μέσω της εταιρίας Starlink του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ  (μετά την Ουκρανία) παζαρεύει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αυτό μετέδωσε απόψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν πως το δορυφορικό δίκτυο Starlink θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ιρανούς να παρακάμψουν τους περιορισμούς των ιρανικών αρχών ώστε να έχουν  πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ορισμένες πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (που παρακολουθούνται μεταξύ άλλων και από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες).

Έδαφος για τέτοιου είδους επικοινωνιακές και ψυχολογικές επιχειρήσεις δίνουν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που εκδηλώνονται στο Ιράν από τις 17 Σεπτέμβρη με πολλές δεκάδες θύματα και εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

Αφορμή έδωσε ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Μασχά Αμινί μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για «απρεπή» χρήση της ισλαμικής μαντίλας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ορισμένος εξοπλισμός δορυφορικού διαδικτύου μπορεί να εξαχθεί στο Ιράν, υποδηλώνοντας ότι η εταιρεία μπορεί να μην χρειάζεται άδεια για την παροχή δορυφορικής ευρυζωνικής υπηρεσίας στη χώρα.

Ο Μασκ είχε πει τότε ότι θα ενεργοποιούσε το Starlink ως απάντηση στο tweet του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν δράση «για να προωθήσουν την ελευθερία του διαδικτύου και την ελεύθερη ροή πληροφοριών» στους Ιρανούς.

Η SpaceX και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Μασκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Starlink δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες της στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχανε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια το μήνα λόγω των απλήρωτων υπηρεσιών και των δαπανών για τα μέτρα ασφαλείας για την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο εάν η εταιρία του Μασκ θα αναλάβει «δωρεάν» την παροχή υπηρεσιών και στην περίπτωση του Ιράν και τα ανταλλάγματα πιθανώς που εξασφαλίζει «κάτω από το τραπέζι».

Η SpaceX στοχεύει να αναπτύξει το Starlink, καθώς ανταγωνίζεται αντίπαλες εταιρείες δορυφορικών επικοινωνιών όπως η OneWeb και η Amazon.com Inc που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το Project Kuiper.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα