ΑΘΗΝΑ
08:20
|
18.06.2024
Η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλει κυρώσεις αλλά δε θίγει διόλου προηγούμενες προτάσεις για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Αϊτή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόψε ομόφωνα ένα 10σέλιδο σχέδιο απόφασης που ζητά τον άμεσο τερματισμό της βίας και της εγκληματικότητας στην Αϊτή.

Ζητά επίσης την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα άτομα και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που απειλούν «την ειρήνη και τη σταθερότητα», μόνον που οι συμμορίες αυτές… δεν έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες ή ακίνητα στο εξωτερικό. Επομένως, ο πραγματικός αντίχτυπος μίας τέτοιας κίνησης είναι μάλλον μηδαμινός και γίνεται για το «θεαθήναι».

Πρόκειται για την πρώτη δέσμη κυρώσεων που επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου από το 2017 αλλά και μία από τις σπάνιες φορές μέσα στους τελευταίους μήνες που ομοφωνούν και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους κακούς δρώντες που κρατούν όμηρο την Αϊτή. Η διεθνής κοινότητα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ προκαλείται χάος σε βάρος του αϊτινού λαού» δήλωσε μετά την απόφαση η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Παρόμοια αντίδραση επιφύλαξε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ο Μεξικάνος ομόλογός της, Χουάν Ραμόν Ντε Λα Φουέντε Ραμίρες, που εξήρε την ενότητα του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας σε ένα «σύνθετο ζήτημα».

Από τη συγκεκριμένη απόφαση απαλείφθηκε αναφορά που υπήρχε σε ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε γίνει γνωστό στις 7 Οκτώβρη με στόχο την ανάπτυξη «διεθνούς στρατιωτικής δύναμης» στην Αϊτή προκειμένου να σταματήσει το κλίμα βίας και ανομίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αφαιρέθηκε επίσης η αναφορά που υπήρχε σε επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2022 όπου περιέγραφε διάφορες προτάσεις για να ενισχυθεί η αστυνομία της Αϊτής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο δεν αποκλείεται οι προσπάθειες για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων (υπό την αιγίδα ή όχι του ΟΗΕ) να επανέλθει την επόμενη βδομάδα καθώς η Αμερικανίδα πρέσβειρα άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως θα κυκλοφορήσει και άλλο σχέδιο απόφασης για την Αϊτή που θα «αντιμετωπίσει» τέτοια ζητήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δράμα: Στο Νοσοκομείο πυροσβέστης με εγκαύματα από κατάσβεση πυρκαγιάς

ΛΑΡΚΟ: Εργαζόμενοι και σωματεία διαδηλώνουν στην Ευελπίδων

Το Ποτέ Ξανά είναι Τώρα: 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μαζικό και δυναμικό το «παρών» στην εκδήλωση «Αντιμετωπίζοντας το κράτος του Ισραήλ» στη Μυτιλήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα