ΑΘΗΝΑ
08:26
|
20.04.2024
Πυρά κατά του ΟΗΕ από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον ίδιο να εγκαλεί Επιτροπή του Οργανισμού για «αντισημιτισμό, ψεύδη, μεροληψία και κατάφωρη ανισορροπία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή επίθεση κατά του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας ως «μεροληπτική, ψευδή, υποδαυλιστική και κατάφωρα ανισόρροπη» πολυσέλιδη έκθεση του οργανισμού στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας μετά την 11ήμερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης τον Μάιο του 2021.

«Ακριβώς επειδή δεν ήμουν πρωθυπουργός την εποχή της επιχείρησης “Φύλακας των Τειχών”, αισθάνομαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι η έκθεση του ΟΗΕ για την επιχείρηση είναι μεροληπτική, ψευδής, υποδαυλιστική και κατάφωρα ανισόρροπη. Δεν είναι κάθε κριτική στο Ισραήλ αντισημιτισμός, αλλά αυτή η έκθεση γράφτηκε από αντισημίτες (όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Ισραήλ) και αποτελεί μια σαφώς αντισημιτική έκθεση» κατηγόρησε σε δριμύ τόνο τον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι  το 28σέλιδο έγγραφο, το οποίο αποτελεί την δεύτερη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, πρόκειται να παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση στις 27 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ κατηγορείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθιστώντας μόνιμο τον έλεγχό του στη Δυτική Όχθη και προσαρτώντας εδάφη που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και συριακό έδαφος στα Υψίπεδα του Γκολάν, με την Επιτροπή να καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματίσει τη μόνιμη κατοχή του Ισραήλ, ζητώντας παράλληλα από τα επιμέρους κράτη μέλη του ΟΗΕ να ασκήσουν διώξεις κατά ισραηλινών αξιωματούχων. 

«Οι ενέργειες του Ισραήλ που συνιστούν de facto προσάρτηση περιλαμβάνουν την απαλλοτρίωση γης και φυσικών πόρων, τη δημιουργία οικισμών και φυλακίων, τη διατήρηση ενός περιοριστικού και με διακρίσεις καθεστώτος σχεδιασμού και οικοδόμησης για τους Παλαιστίνιους και την επέκταση της ισραηλινής νομοθεσίας εξωεδαφικά στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην έκθεση. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κατηγορείται για πολιτικές διακρίσεων σε βάρος των Αράβων πολιτών, για κλοπή φυσικών πόρων και για έμφυλη βία κατά των γυναικών της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η παρουσία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη «είναι πλέον παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο λόγω της μονιμότητάς της», καθώς και των «πολιτικών de facto προσάρτησης» της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Αγνοώντας το διεθνές δίκαιο κατά την ίδρυση ή τη διευκόλυνση της ίδρυσης των οικισμών και μεταφέροντας άμεσα ή έμμεσα Ισραηλινούς πολίτες σε αυτούς τους οικισμούς, οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν θέσει επί του εδάφους γεγονότα που διασφαλίζουν τον μόνιμο ισραηλινό έλεγχο στη Δυτική Όχθη», δήλωσε η  πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής.

Η ισραηλινή αποστολή στη Γενεύη απέρριψε την έκθεση, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία του ΟΗΕ και των μηχανισμών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυριζόμενη πως «επίτροποι που έκαναν αντισημιτικά σχόλια και που συμμετείχαν ενεργά σε αντι-ισραηλινό ακτιβισμό, τόσο πριν όσο και μετά το διορισμό τους, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση ούτε αξιοπιστία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την Επιτροπή και δεν της έχει επιτρέψει την είσοδο στο Ισραήλ ή την πρόσβαση σε περιοχές που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει καταφερθεί και κατά το παρελθόν κατά της εν λόγω Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με σκοπό να διερευνήσει «όλες τις φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και όλες τις φερόμενες παραβιάσεις και καταχρήσεις του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ισραήλ, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. 

Στα τέλη Ιουλίου, λίγες εβδομάδες μετά την δημοσίευση του πρώτου πορίσματος που κατήγγειλε τις «συνεχείς διακρίσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων» για τη βία μεταξύ των δύο πλευρών, ο Γιαΐρ Λαπίντ είχε δηλώσει πως πρόκειται για Επιτροπή «θεμελιωδώς μολυσμένη από τις δημοσίως εκφρασμένες προκαταλήψεις της ηγεσίας της, η οποία δεν πληροί τα βασικά πρότυπα ουδετερότητας, ανεξαρτησίας και αμεροληψίας που απαιτούνται από τα Ηνωμένα Έθνη»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα