ΑΘΗΝΑ
14:53
|
25.04.2024
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός βρίσκεται πίσω από ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Ρουμανία, οι διαδηλωτές χτυπούσαν κόρνες και τύμπανα για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ο κόσμος σε όλη τη Γαλλία βγήκε στους δρόμους ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς που συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Τσέχοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κατά του κυβερνητικού χειρισμού της ενεργειακής κρίσης. Το προσωπικό των βρετανικών σιδηροδρόμων και οι Γερμανοί πιλότοι πραγματοποίησαν απεργίες για να πιέσουν για καλύτερους μισθούς καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός βρίσκεται πίσω από ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής και απειλεί να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, αναφέρει το Associated Press. Καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί λιγότερο από δύο μήνες μετά την ορκομωσία της, αφού τα οικονομικά της σχέδια προκάλεσαν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έπληξαν περαιτέρω μια προβληματική οικονομία, ο κίνδυνος για τους πολιτικούς ηγέτες έγινε σαφέστερος καθώς οι άνθρωποι απαιτούσαν δράση.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δει τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων τους να εκτοξεύονται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν από τα υψηλά ρεκόρ του καλοκαιριού και οι κυβερνήσεις χορηγούν 576 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακή ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, αυτό δεν είναι αρκετό για ορισμένους διαδηλωτές.

Οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν τον πληθωρισμό στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ σε ποσοστό ρεκόρ 9,9%, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται. Κάποιοι δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους.

«Σήμερα, οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τακτικές πίεσης για να λάβουν αύξηση» στους μισθούς, δήλωσε ο Ρασίντ Ουχέμ, ένας γιατρός που ήταν ανάμεσα σε περισσότερα από 100.000 άτομα που συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας αυτή την εβδομάδα σε πολλές γαλλικές πόλεις.

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά την Ουκρανία, στέλνοντας στη χώρα όπλα και δεσμεύτηκαν ή αναγκάστηκαν να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η μετάβαση δεν ήταν εύκολη και απειλεί να διαβρώσει τη δημόσια υποστήριξη.

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Τορμπγιόρν Σόλτβεντ, αναλυτής της Verisk Maplecroft. «Και αν μη τι άλλο, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι μπορεί να είναι χειρότερος το επόμενο έτος από ό,τι ήταν φέτος».

Αυτό σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ της οικονομικής πίεσης και της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία «θα δοκιμαστεί πραγματικά», είπε.

Στη Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 6,2%, ο χαμηλότερος στις 19 χώρες της ευρωζώνης, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές, οι δάσκαλοι γυμνασίων και οι υπάλληλοι των δημόσιων νοσοκομείων άκουσαν το κάλεσμα ενός συνδικάτου εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία να απαιτήσουν αυξήσεις μισθών και να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική παρέμβαση στο απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια που έχουν προκαλέσει ελλείψεις βενζίνης.

Μέρες αργότερα, χιλιάδες Ρουμάνοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Βουκουρέστι για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών που οι διοργανωτές είπαν ότι ωθούσαν εκατομμύρια εργαζομένους στη φτώχεια.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, τεράστια πλήθη που κυμάτιζαν σημαίες στην Πράγα τον περασμένο μήνα ζήτησαν την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης συνασπισμού, επικρίνοντας την υποστήριξή της στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στριμώχνονται από το ενεργειακό κόστος.

Ενώ μια άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, οι ενέργειες δεν έχουν μεταφραστεί σε πολιτική αλλαγή μέχρι στιγμής, με τον κυβερνώντα συνασπισμό της χώρας να κερδίζει το ένα τρίτο των εδρών στην Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια εκλογών αυτόν τον μήνα.

Βρετανοί σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι, νοσηλευτές, λιμενικοί, δικηγόροι και άλλοι έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά απεργιών τους τελευταίους μήνες απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς που ταιριάζουν με τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο 10,1%.

Τα τρένα σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των διαμετακομιστικών δράσεων, ενώ πρόσφατες απεργίες των πιλότων της Lufthansa στη Γερμανία και άλλων εργαζομένων σε αεροπορικές εταιρείες και αερολιμένες σε όλη την Ευρώπη που αναζητούσαν υψηλότερους μισθούς ανάλογα με τον πληθωρισμό έχουν διαταράξει τις πτήσεις.

Το αποτυχημένο σχέδιο οικονομικής τόνωσης του Τρας, το οποίο περιελάμβανε σαρωτικές φορολογικές περικοπές και βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών για τους ενεργειακούς λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων χωρίς σαφές σχέδιο πληρωμής τους, δείχνει τη δέσμευση που βρίσκονται οι κυβερνήσεις.

«Έχουν πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς», είπε ο Σόλτβεντ.

Μέχρι στιγμής, αυτό που σώζει είναι η εξοικονόμηση χάρη σε έναν πιο ήπιο από το συνηθισμένο Οκτώβριο στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ζήτηση για φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών, είπε ο Σόλτβεντ.

Ωστόσο, «εάν καταλήξουμε σε απροσδόκητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, τότε, ξέρετε, πιθανότατα θα δούμε μια ακόμη περαιτέρω αύξηση της πολιτικής αναταραχής, του κινδύνου και της κυβερνητικής αστάθειας», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα