ΑΘΗΝΑ
14:06
|
28.04.2024
Ο οργανισμός κατηγορεί τη χώρα για «σαφή παραβίαση» των υποχρεώσεών της βάσει του Προεραιτικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε την περιοδεία του στα αυστραλιανά κρατητήρια, κατηγορώντας τη χώρα για «σαφή παραβίαση» των υποχρεώσεών της βάσει του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT).

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει αρνηθεί στους επιθεωρητές την είσοδο σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις στην πολιτεία, ενώ το Κουίνσλαντ έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε θαλάμους ψυχικής υγείας. Η υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων (SPT) ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την επίσκεψη μετά από επανειλημμένα ζητήματα πρόσβασης και συλλογής πληροφοριών.

«Η αντιπροσωπεία της SPT εμποδίστηκε να επισκεφθεί διάφορα μέρη όπου κρατούνται άνθρωποι, αντιμετώπισε δυσκολίες στην πραγματοποίηση πλήρους επίσκεψης σε άλλες τοποθεσίες και δεν της δόθηκαν όλες οι σχετικές πληροφορίες και τα έγγραφα που είχε αιτηθεί», ανέφερε η δήλωση.

«Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να εμπλέξει τις αρχές για την επίλυση των προβλημάτων, η SPT συνέχισε να παρεμποδίζεται κατά την άσκηση του καθήκοντός της. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα μέλη της SPT θεώρησαν ότι η 12ήμερη επίσκεψή τους, η οποία ξεκίνησε την 16η Οκτωβρίου και επρόκειτο να διαρκέσει έως την 27η Οκτωβρίου, είχε τεθεί σε κίνδυνο σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να την αναστείλουν».

Η SPT ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «σαφής παραβίαση από την Αυστραλία» και σημείωσε ότι υπήρχε παρανόηση σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης. «Τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν την υποχρέωση τόσο να υποδεχτούν την SPT στην επικράτειά τους όσο και να της επιτρέψουν να ασκήσει πλήρως το καθήκον της», δήλωσε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Αΐσα Σουτζούνε Μουχάμαντ.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η περιορισμένη κατανόηση του καθήκοντος της SPT και η έλλειψη συνεργασίας που απορρέει από εσωτερικές διαφωνίες, ειδικά σε σχέση με τις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, μας ανάγκασαν να λάβουμε αυτό το δραστικό μέτρο. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που η SPT έχει λάβει ελαφρά τη καρδία».

Η Μουχάμαντ χαρακτήρισε «ανησυχητικό το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια μετά την επικύρωσή του» φαίνεται ότι η Αυστραλία «έχει κάνει ελάχιστα για να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή των υποχρεώσεων της βάσει του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων».

«Όλος ο ρόλος του συστήματος φυλακών μας είναι να κρατά τους ανθρώπους ασφαλείς, να μας προστατεύει από τους εγκληματίες που φυλακίζουμε καθημερινά», δήλωσε ο υπουργός Σωφρονισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας, Τζεφ Λι. «Δεν είναι για να επιτρέπουμε στους ανθρώπους απλώς να περιπλανιούνται με την ησυχία τους. [Ο ΟΗΕ] θα πρέπει να μεταβεί στο Ιράν αναζητώντας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί».

Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων επικυρώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ το 2017. Είναι η πρώτη φορά που επιθεωρητές της SPT, που μπορούν να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης και να διεξάγουν ιδιωτικές συνεντεύξεις με άτομα που στερούνται την ελευθερία τους χωρίς μάρτυρες, επισκέπτονται την Αυστραλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα