ΑΘΗΝΑ
07:13
|
24.04.2024
Τρεις υποψήφιοι προηγούνται αλλά δεν διαφαίνεται ξεκάθαρος νικητής, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές σε τρεις εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ψηφοφόροι στη Σλοβενία ψήφισαν σήμερα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο του έθνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρεις κύριους διεκδικητές να προηγούνται στην κούρσα αλλά χωρίς να διαφαίνεται ξεκάθαρος νικητής.

Αν και η προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική στη Σλοβενία, η σημερινή ψηφοφορία εξακολουθεί να θεωρείται δοκιμασία για τη φιλελεύθερη κυβέρνησή της εν μέσω μιας κλιμακούμενης κρίσης που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας λαϊκιστής πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει ηγηθεί των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, αλλά κανένας από τους υποψηφίους δεν φαίνεται έτοιμος να κερδίσει περισσότερα από τα μισά ψηφοδέλτια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία σε τρεις εβδομάδες με τους δύο υποψηφίους με την καλύτερη θέση.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον δεξιό πρώην υπουργό Εξωτερικών Anze Logar στο 30%, ακολουθούμενο από την κεντρώα ανεξάρτητη υποψήφια Natasa Pirc Musar με περίπου 20% και τον υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτη Milan Brglez με 17%. Και οι τρεις υποψήφιοι δήλωσαν ότι αναμένουν να προκριθούν στις επαναληπτικές εκλογές.

Οι τρεις τους έχουν αναδειχθεί ως φαβορί μεταξύ επτά υποψηφίων. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Logar θα φτάσει στις επαναληπτικές εκλογές, αλλά λένε ότι αντίπαλός του θα μπορούσε να είναι είτε η Pirc Musar είτε ο Brglez που δημοσκοπούν κοντά ο ένας στον άλλο.

Οι 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Σλοβενίας θα επιλέξουν τελικά έναν διάδοχο του προέδρου Borut Pahor, ο οποίος έχει εκτίσει δύο πλήρεις πενταετείς θητείες οπότε του απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Pahor προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα αριστεράς-δεξιάς της Σλοβενίας που παραμένει πηγή πολιτικής έντασης στο παραδοσιακά μετριοπαθές και σταθερό έθνος των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Logar, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Janez Jansa, προσπάθησε να αποτινάξει μια λαϊκιστική εικόνα και να παρουσιαστεί ως ενωτικός. Η νίκη του Logar θα επέφερε πλήγμα στη σημερινή φιλελεύθερη κυβέρνηση που εκδίωξε τον Jansa από την εξουσία πριν από έξι μήνες.

Οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι αναμένεται να συσπειρωθούν στις επαναληπτικές εκλογές πίσω από όποιον αναδειχθεί αντίπαλος του Logar. Οι αριστεροί και φιλελεύθεροι Σλοβένοι βλέπουν τον Jansa ως μια μη δημοκρατική και διχαστική φιγούρα.

Εάν κερδίσει η Pirc Musar, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβενίας από τότε που η χώρα έγινε ανεξάρτητη από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991.

Ο Brglez, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπήκε στην κούρσα αργά στην εκστρατεία αφού ένα αρχικό φαβορί της κυβέρνησης αποσύρθηκε, επικαλούμενος ιδιωτικούς λόγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα